Europsko prvenstvo u Rogoznici okupilo najbolje jedriličare u klasi International One Metre (IOM)

PrimostenPlus
od PrimostenPlus travanj 6, 2018 09:57

Europsko prvenstvo u Rogoznici okupilo najbolje jedriličare u klasi International One Metre (IOM)

U Rogoznici će se od 6. do 13. travnja okupiti najbolji Europski jedriličari u klasi International One Metre (IOM) ili skraćeno “jedan metar”.

Prvenstvo će organizirati Jedriličarski klub Val iz Šibenika u suradnji s Općinom Rogoznica i TZ Rogoznica i Marinom Frapa kao generalnim sponzorom – javljaju nam iz TZ Rogoznica

 

Domaćinstvo Europskog prvenstva je kruna dosadašnjeg truda oko organizacije regata jedrilica ove klase koje se posljednjih 12 godina organiziraju sredinom siječnja. Visoka razina organizacije, vrhunska konkurencija u obliku Hrvatskih jedriličara i fenomenalni uvjeti za jedrenje u Rogoznici rezultirali su tim da su na dosadašnjim regatama na njima nastupili predstavnici skoro svih Europskih zemalja. Njihova pozitivna iskustva i konstantno vraćanje na ovu regatu ponukalo je vodstvo krovne organizacije ove klase da direktno ponudi domaćinstvo za ovogodišnje Europsko prvenstvo.

Da je njihova odluka bila podržana sa strane Europskih modelara govori i podatak da su se nakon nekoliko posljednje organiziranih Europskih prvenstava prvi put sva raspoloživa mjesta popunila u prvom krugu prijava. Tako će u Rogoznici nastupiti predstavnici 18 različitih zemalja. Većina njih je naravno iz Europe, ali određen broj mjesta je uvijek rezerviran i za predstavnike s drugih kontinenata. Ovaj put su ta mjesta dodijeljena predstavnicima Japana, Tajlanda i SAD-a.

Program regate predviđa obavezni pregled opreme i premjeravanja za koja je rezerviran 6. i 7. travnja.

Sedmog će se organizirati i službeno otvaranje prvenstva, a s jedrenjima će se krenuti u nedjelju 8. travnja. Jedrit će se skoro cijeli tjedan. Posljednji dan natjecanja bit će petak 13. travnja.

Kome će ovaj dan biti sretan ostaje nam vidjeti, a iskreno se nadamo da će to biti neki od Hrvatskih reprezentativaca koji su trenutno među najboljima na svijetu, a predvodi ih aktualni (Inače dvostruki) svjetski prvak, Zvonko Jelačić iz Splitskog jedriličarskog kluba Zenta.

Europsko prvenstvo klase IOM (International One Metre) kreće sa službenim programom u petak 6. travnja.

Za petak i subotu je po programu predviđeno da svi natjecatelji, kojih je 76, moraju proći provjeru opreme i premjeravanje. Pri tom se provjerava površina jedara, masa jedrilica i balasta, gaz itd.

U slučaju da neka od jedrilica ne zadovolji kontrolu u nekom od elemenata provjere tada se vlasnik mora snaći i dovesti je u red prije početka natjecanja.

Natjecanja počinju u nedjelju 8.4. i traju sve do petka 13.4., a jedrit će se po cijeli dan. Prvi startevi su predviđeni za 10 sati ujutro, dok posljednji mogući signal starta može biti u 18 poslijepodne. U svakom slučaju dovoljno vremena je na raspolaganju za sve koji imaju želju prisustvovati nadmetanju najboljih Europskih, a i svjetskih, RU jedriličara među kojima će biti i 9 Hrvatskih reprezentativaca.

Svečano otvaranje prvenstva će se održati u centru Rogoznice u subotu s početkom u 19 sati uz prigodni zabavni program.

PrimostenPlus
od PrimostenPlus travanj 6, 2018 09:57