VREMENSKA PROGNOZA: Promjenljivo uz mjestimičnu kišu, pljuskove i grmljavinu

PrimostenPlus
od PrimostenPlus svibanj 3, 2018 09:56

VREMENSKA PROGNOZA: Promjenljivo uz mjestimičnu kišu, pljuskove i grmljavinu

Nakon što je u srijedu snažna grmljavinska oluja protutnjala Hrvatskom, meteorolozi sljedeća dva dana najavljuju slične vremenske prilike. Web stranica Meteoalarm za današnji dan obojala je veći dio zemlje u žuto, što sugerira umjerenu opasnost od nesvakidašnjih vremenskih prilika.

 

Kako javlja Index, u srijedu poslijepodne se iz BiH na područje Hrvatske premjestila velika oluja. Tako su najprije jaka grmljavinska nevremena zahvatila područje Siska te su se navečer nastavila širiti prema sjeveru. Pritom je bilo jačih pljuskova praćenih grmljavinom, tuče i jakih udara vjetra. Još tijekom poslijepodneva pljuskovi s tučom zahvatili su Međimurje.

Sisačko je područje u srijedu navečer od 19 do 19.30 zahvatilo veliko nevrijeme uz prolom oblaka i grmljavinu, a kako velike količine oborine nije mogla prihvatiti gradska kanalizacija, došlo je do zastoja u prometu.

N1 javlja da će i danas će biti promjenljivo uz mjestimičnu kišu, pljuskove i grmljavinu, ponajprije na Jadranu i u gorskim predjelima. Oborina će biti češća u drugom dijelu dana, a mogući su izraženiji pljuskovi.

Rain Alarm pokazuje kako kiša u naše krajeve stiže sa sjevera Italije.

Poznati servis za vremenska upozorenja, Estofex, izdao je upozorenje za Hrvatsku za sljedeća dva dana.

Kako javlja Šibenik meteo, za danas i sutra za dijelove zemlje je na snazi žuti Meteoalarm, i to zbog grmljavinskog nevremena praćenog tučom. Žuti Meteoalarm upaljen je danas za područje središnje i sjeverne te istočne Hrvatske.

Upozorava na pljuskove s grmljavinom i mogućom tučom koja je najvjerojatnija u zapadnoj Slavoniji. Meteoalarm prognozira vjerojatnost grmljavine na 55 do 75 posto i upozorava stanovnike da budu na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena.

– Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni – javlja Meteoalarm.

Za središnju i istočnu Hrvatsku Meteoalarm najavljuje izraženije pljuskove s grmljavinom i mogućom tučom te daje vjerojatnost grmljavine od 60 do 80 posto.

Žuti Meteoalarm na snazi je i sutra, ali za sjevernu i središnju Hrvatsku te Liku i Gorski kotar. Za sjevernu i središnju Hrvatsku daje vjerojatnost preko 60 posto za grmljavinu te izraženiji pljusak, dok je za Liku i Gorski kotar vjerojatnost preko 70 posto, a moguća je tuča.

Osim toga žuti Meteoalarm sutra je na snazi i za područje Splita, Kvarnera, Velebitski kanal i za sve otoke zbog umjerenog do jakog i vrlo jakog juga, prenosi Index.

Za razliku od kopna na Jadranu se ne očekuju izraženija nevremena pa će uz pretežno oblačno vrijeme biti povremene kiše i lokalnih grmljavinskih pljuskova. Puhati će umjereno jugo i levanat, na sjevernom Jadranu bura. Temperature zraka kretati će se od 16 do 22°C.

Izvor:Šibenik.in

PrimostenPlus
od PrimostenPlus svibanj 3, 2018 09:56