Ciklona Celesta donijela obilne oborine u Primoštenu – 81 litra po m²

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 13 studenoga, 2014 12:30

Ciklona Celesta donijela obilne oborine u Primoštenu – 81 litra po m²

Dok se centar primarne i vrlo duboke ciklone tijekom srijede zadržavao daleko nad Atlantikom, čak tri sekundarna ciklonalna centra postojala su nad srednjom Europom i srednjim Sredozemljem. Najbliži od njih, onaj iznad talijanske obale Jadrana, zajedno s pripadajućim frontalnim sustavom direktno je djelovao na vrijem u gotovo cijeloj zemlji, a najviše na Jadranu.

Radi se o cikloni koju je Crometeo tim nazvao Celesta.

U toplom južnom visinskom strujanje s prednje strane ciklone i dalje nam je pritjecao topao i vlažan zrak. Tako su već i minimalne jutarnje temperature zraka u većem dijelu unutrašnjosti bile iznad 10°C, a na Jadranu i iznad 15°C. Najviše dnevne temperature u većini predjela bile su od 15 do 20°C, koliko je izmjereno na jugu Dalmacije.

Juga zadnjih dana i tjedana nije nedostajalo, a srijeda je bila još jedan dan u kojemu se na Jadranu zabilježeni i olujni udari, što je stvaralo povremeno probleme u prometu morem.

Jugo je u Splitu puhalo na udare do olujnih 104 km/h, Hvaru 72, a Makarskoj do 65 km/h.

Oborine su ipak bile glavno meteorološko obilježje dana. Diljem Jadrana zabilježeni su grmljavinski pljuskovi, a ponegdje su oni bilo vrlo obilni. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, tijekom srijede su u Drnišu pale čak 94 litre kiše po kvadratnom metru. Slijede Kaštel Gomilica 89, Split Spinut 82, Primošten 81, Zakučac – Omiš 72, Bisko, Sinj i Ljubitovica 68, Šibenik – Krvavice 66, Hrvace 65 itd.

obrine primošten

Crometeo.hr

Iz podataka je vidljivo da je najkišovitiji dio zemlja bila srednja Dalmacija. Tamo je bilo lokalnih bujica uz brojne intervencije vatrogasaca. Lokalno je palo oko polovine prosječne oborine za cijeli studeni. U popodnevnom pljusku u Splitu u samo jedan sat palo je 30 litara kiše po kvadratnom metru.

Kiša u Primoštenu

Foto: Ivan Pancirov / PrimoštenPlus

Ciklona će se tijekom četvrtka postupno popunjavati i premještati prema jugoistoku, pa će se i vrijeme postupno smiriti.

Prva slijedeća ciklona sa zapada nam stiže krajem subote i u nedjelju.

Izvor: Crometeo.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 13 studenoga, 2014 12:30