Kako se kroz godine izmijenila najvažnija sporedna stvar na svijetu

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 8 ožujka, 2021 17:05

Kako se kroz godine izmijenila najvažnija sporedna stvar na svijetu

Nogomet je najgledaniji i najpopularniji sport na svijetu, bez ikakve sumnje. Već iz samog naslova svi su sigurno znali da se radi o nogometu budući da je često okarakteriziran kao najvažnija sporedna stvar na svijetu.Iako su neke od Liga petica najgledaniji sportski događaji svake godine, nogometna Liga prvaka drži titulu kao najgledanije godišnje sportsko natjecanje. Procjene govore da privlači negdje između 300 i 800 milijuna gledatelja svake godine. Popularnost nogometa je već desetljećima u jednoj uzlaznoj putanji, a pokušat ćemo analizirati kako se ona mijenjala kroz sve te godine.

Sportsko klađenje

U nekim zemljama svijeta klađenje na nogomet popularna je djelatnost još od dvadesetih godina prošlog stoljeća. U to se vrijeme klađenje na sport sastojalo uglavnom od klađenja na utrke konja i pasa te je počelo polagano uključivati i nogomet. Održavali su se razni izbori gdje su igrači mogli birati timove i predviđati broj njihovih bodova, a oni s najtočnijim izborom osvojili bi glavnu nagradu.Ovaj je trend bio toliko popularan među ljudima da se strelovito brzo počeo razvijati do ovoga što imamo danas.Danas se većina ljudi kladi na nogomet najčešće preko Interneta uz pomoć stranica kao što su http://www.top-kladionica.com/ i mnoge druge. Internetske kladionice nude praktičnost i interaktivnije iskustvo od tradicionalnih kladionica.Također, nude i klađenje uživo, nešto što do prije nekoliko godina nije bilo niti zamislivo.Možemo reći da je klađenje postalo toliko popularno da velika većina nogometnih klubova sada ima i sponzorski ugovor s nekom od kladionica.

Prodaja dresova i opreme

Ako ste dovoljno stari da se sjećate prve službene utakmice Hrvatske, onda se sigurno sjećate i navijača koji su na tu utakmicu išli uglavnom odjeveni u normalnu odjeću, bez dresova, šalova i ostale navijačke opreme. Danas je situacija potpuno drukčija. Odete li na bilo koju nogometnu utakmicu, na gotovo bilo kojoj razini natjecanja, vidjet ćete da skoro svaki navijač nosi boje svoje najdraže momčadi. Taj je trend započeo nedavno kada su sportski brendovi počeli potpisivati ​​ekskluzivne ugovore s timovima kako bi proizvodili opremu za njihove igrače te dresove i opremu za prodaju.

Televizija

Dugo vremena je jedini način za gledanje nogometa bio odlazak na stadion. Tijekom 1980-ih sve se više utakmica počelo prikazivati na televiziji i popularnost sporta među ljudima sukladno je počela rasti. Zemlje su počele uključivati u svoje prijenose i utakmice stranih klubova te reprezentacija pa su određene ekipe i igrači počeli dobivati na popularnosti diljem svijeta. Možemo reći da su televizijska prava počela biti neki od glavnih izvora zarade za klubove koji su mogli početi ulagati u nove talente, nadogradnje stadiona i druga poboljšanja u sportu. Naravno, medijska izloženost kao televizijski prijenosi dovela je do toga da se razni sponzori žele uključiti u “igru” i reklamirati gledateljima uživo. Najčešće su to bili sponzori poput tvornica sportske opreme i kladionica, ali polagano su se počele uključivati i tvrtke koje čak ni nemaju puno toga zajedničkog sa sportom. Danas se u najjačim ligama svijeta od sponzora vrte ogromni novci koji dosežu i devet znamenki. To je izuzetno velik napredak, ali i nešto što navijači u današnje vrijeme sve manje podržavaju jer smatraju kako je novac postepeno počeo uništavati njihov najdraži sport. Ne preostaje nam ništa drugo no vidjeti u kojem će smjeru ovaj trend ići u godinama koje dolaze.

Image by Michal Jarmoluk from Pixabay

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 8 ožujka, 2021 17:05
Napišite komentar

Nema komentara

Još nema komentara!

Napišite komentar! Na ovom članku još uvijek nema komentara, ali vi možete biti prvi.

Napišite komentar
Pogledajte komentare

Napišite komentar

Email adresa neće biti objavljena
Obavezna polja su označena*