POLJOPRIVREDA: Ante Županović – Neiskorišteni primoštenski prirodni resursi u poljoprivredi

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 2 travnja, 2016 17:59

POLJOPRIVREDA: Ante Županović – Neiskorišteni primoštenski prirodni resursi u poljoprivredi

Donosimo vam razmišljanja i sugestije našeg nagrađivanog vinara i poljoprivrednika Ante Županovića:

           

Neiskorišteni primoštenski prirodni resursi u poljoprivredi

Zlatne kapi primoštenske

Vino babić i maslinovo ulje autohtone srednjodalmatinske sorte oblice

Primoštenski vrhunski babić najkvalitetnije je crveno hrvatsko vino. Vrhunski primoštenski babić do sada nedovoljno istražen, i prezentiran javnosti u proizvodnji vina selekcijom najkvalitetnijeg grožđa na području Primoštena. Najkvalitetnije grožđe sa sladorom od 21 – 23 % daju vino bez premca u kvaliteti proizvedenih vina u Hrvatskoj, naravno poštujući sve tehnološke uvjete u proizvodnji. Odgovorno tvrdim da je ovakav vrhunski babić jedinstven u posebnosti i da se takav nigdje nemože naći osim na području Primoštena.

Njegova posebnost i kvaliteta osiguravaju dobru cijenu i dobru zaradu proizvođača te koji svoje vino uredno registrira i plasira na tržište u odgovarajućoj ambalaži bilo da ga takvog prodaje sam ili u trgovinama, vinotekama ili trgovačkim lancima. Jedan hektar vinograda na dobroj poziciji osigurava jednoj četveročlanoj obitelji pristojnu zaradu što podrazumijeva iznad prosječan standard življenja u Hrvatskoj.

Evo računice, jedan hektar vinograda ima od 3500 – 4000 trsova, ako takav trs daje 0.70 kg grožđa 4000 trsova daju 2800 kg grožđa od toga grožđa uz rabat od 60 posto dobije se 1680 litara vina odnosno približno 2000 boca od 0,75 litara, ako se jedna boca proda po 100,00 kuna to je 200.000,00 kuna, svi ostali troškovi proizvodnje grožđa i vina iznose oko 30 000 kuna ostalo je zarada, naravno, ako vinograd sami obrađujete.

Danas na području Primoštena, grožđa pa tako vina gotovo da i nema. Nema ga zato što nam drugi kroje kapu i određuju cijenu grožđa. Već desetljećima ubiru svu zaradu, a nama daju dio od kojeg se nemože ni živjeti ni proizvoditi. Rezultat od ovakvog odnosa prema primoštenskim proizvođačima grožđa jest opustošeni i zapušteni primoštenski vinogradi, pusti primoštenski stanovi, a i Primoštenci na moru ostaju bez dodatnih prihoda od grožđa i vina koji su njihovi i naši stari roditelji čuvali i njegovali godinama. Grožđe i vino su bili u Primoštenu osnova življenja i opstanka na ovom području.

Od proizvodnje grožđa i vina na našem području bilo u OPG-ovima i mini vinarijama može osigurati pristojan život obitelji ako se stvari poslože na ovakav način. Prošek od našega babića je prvorazredno slatko vino kojeg danas gotovo i nema, a to je i naša sramota, jer prema vrhunskom babiću, prošeku i opolu odnosimo se rezervirano, a ne kao naši stari kako su se odnosili, a to smo i mi dužni učiniti, jer takva kvaliteta zaslužuje od nas prolaz na tržištu uz dobru cijenu i zaradu. Svi ti proizvodi su bili zaštitni znak Primoštena desetljećima, a mogu biti i danas sve ovisio nama jesmo li se spremni potruditi da tako bude.

Dragi moji Primoštenci, a osobito mladi ljudi, komentirajte, dajte svoje mišljenje, prijedloge, postavljajte pitanja o ovom načinu razmišljanja, sa ciljem da zajednički vratimo imidž Primoštenu i primoštenskim poljoprivrednim proizvodima, jer znam da nam je svima stalo do toga.

Pozdrav Primoštenu i Primoštencima !

Ante Županović Galja

krusevo (1) krusevo (9)

FOTO JOŠKO DADIĆ / ŠIBENSKI LIST

 

 

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 2 travnja, 2016 17:59