Roditelji, koliko god da imate dobre namjere, pretjerani trud i briga mogu dovesti do gušenja djetetove osobnosti i samopouzdanja

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus veljača 23, 2017 20:25

Roditelji, koliko god da imate dobre namjere, pretjerani trud i briga mogu dovesti do gušenja djetetove osobnosti i samopouzdanja

Koliko god da roditelji imaju dobre namjere, pretjerani trud i prevelika briga, često dovodi do gušenja djetetove osobnosti i rušenja samopouzdanja te se postiže suprotan učinak od željenog.

•Pretjerane pohvale i nagrade

Danas se sve češće susreću djeca koja su ovisna o pohvalama i nagradama za svoje ponašanje i svako djelovanje. Na taj se način odgaja lijeno dijete bez ikakvih empatija.

•Pravo na izbor

Roditelji vjeruju da će dijete donošenjem odluka od malih nogu brže steći samostalnost i zrelost. Zbog toga im daju bezbrojne mogućnosti izbora u najrazličitijim situacijama, pri čemu je ishod zbunjeno dijete s krivim odlukama.

•Neprekidna sreća

Zadatak roditelja jest naučiti dijete da samo sebe usreći, a ne da mu drugi udovoljavaju i na taj ga način čine sretnim. Čestim udovoljavanjem na račun emocija, odgaja se nesigurno i emocionalno nestabilno dijete.

•Previše obaveza

Roditelji vjeruju kako će stalnim obavezama i sportskim aktivnostima sačuvati dijete od lošeg društva i „ulice“. Međutim, rezultat svega je umorno dijete koje gubi interes za stvari koje za zapravo vesele i u kojima je kreativno.

djeca, odgoj•Posljedice djetetovog ponašanja

Roditelji su često spremni učiniti sve za dijete. Pa će  tako kupiti svaku igračku koju poželi da ne zaplače ili lagati za njega da ga zaštite u društvu. Rezultat takvog odgoja je nezahvalno dijete koje nikog neće poštivati.

•Ponižavanje i prijetnje

Uskraćivanje ljubavi prema djetetu, da bi ga se natjeralo na poslušnost, rezultat je s najvećim gubitkom. Dijete postaje samokritično i strogo prema drugima. Gubi samopouzdanje i vjeru u samoga sebe.

•Razgovor o važnim temama

Mnogi se roditelji ustručavaju zbog nelagode pričati sa svojom djecom o temama poput sexa, pedofilije ili različitim ovisnostima, te kao rezultat dobivaju djecu koja prerano stupaju u spolne odnose, ostaju trudna ili upadaju u krivo društvo zbog radoznalosti.

•Boravak pred ekranom

Zbog vlastite preopterećenosti poslom, roditelji često šalju djecu pred tv ekran i računalo, a njihova se komunikacija svodi na poruke putem mobitela. Na taj se način smanjuje njihova  tjelesna i emocionalna bliskost koja je neophodna za zdrav dječji odgoj.

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus veljača 23, 2017 20:25