Tražimo nacistički vlak s blagom! Idemo za Poljsku…

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 6 rujna, 2015 10:44

Tražimo nacistički vlak s blagom! Idemo za Poljsku…

Reporteri Telegrama imali su rijetku privilegiju, s još samo nekolicinom stranih novinara, vidjeti hodnike koji, ispod ogromnog parka okolo dvorca i guste šume sa stoljetnim stablima, vode 35 metara ispod zemlje na četiri strane, kako bi, zatrpaju li se jedan ili dva izlaza, uvijek postojala mogućnost izlaska kroz preostale

U Wałbrzychu, na jugozapadu Poljske, sivom rudarskom gradu oronulih pročelja od nekih 120.000 duša, vlada prava zlatna groznica. Prije nego što su policija i vojska prošlog ponedjeljka blokirali šire područje za koje se pretpostavlja da je moguća lokacija na kojoj se nalazi oklopljeni nacistički vlak, kako se priča, pun zlata, dragulja, umjetnina, ali i oružja – stanovnici Wałbrzycha, njih na stotine, kao i lovci na blago iz drugih krajeva Poljske i inozemstva, hodali su šumovitim brežuljcima uz željezničku prugu nadajući se da bi mogli otkriti tunele koje su iskopali nacisti potkraj Drugog svjetskog rata.

S detektorima za otkrivanje metala i spravama koje omogućavaju snimanje ispod površine zemlje, češljali su, u potrazi za blagom šumovite predjele uz dvostruki željeznički kolosijek elektrificirane pruge kojima prometuju vlakovi od Jelenia Góre do Wrocława. Sreća je što u toj sumanutoj potrazi za nacističkim zlatom nitko nije stradao jer su ljudi neoprezno hodali prugom kojom jure vlakovi pred kojima se, iza brojnih zavoja, nije lako skloniti kad naiđu.

Selfie na željezničkoj pruzi dok je stizao vlak

Glasnogovornica lokalne policije Magdalena Koroscik rekla je novinarima kako je umalo stradao čovjek koji je pokušao napraviti selfie na željezničkoj pruzi kada je naišao vlak. No otkako je policija blokirala područje, a upravitelj lokalnih šuma zabranio kretanje zbog nedavnog šumskog požara, broj tragača za zlatom drastično se smanjio. Ipak, ima ih i dalje, ali u velikom području koje pretražuju nije ih lako zapaziti.

Puno ulja na rasplamsanu zlatnu groznicu koja trese Wałbrzych dolio je i Piotr Żuchowski,zamjenik poljskog ministra kulture, kad je prije desetak dana izjavio kako je 99 posto siguran da postoji nacistički vlak i da je otkriven u kompleksu tunelâ, a svoju izjavu potkrijepio podatkom da su to potvrdile snimke radara za podzemna snimanja. Odmah ga je žestoko napala jedna poljska nevladina organizacija i prijavila državnom odvjetništvu da je neprovjerenim informacijama izazvao nepotrebno angažiranje policije i vojske te izazvao golemi trošak koji će platiti poljski porezni obveznici.

Screen Shot 2015-09-05 at 8.05.22 PMScreen Shot 2015-09-05 at 7.58.28 PMScreen Shot 2015-09-05 at 8.04.40 PMScreen Shot 2015-09-05 at 8.04.54 PMScreen Shot 2015-09-05 at 8.08.12 PMScreen Shot 2015-09-05 at 8.08.22 PMScreen Shot 2015-09-05 at 7.57.30 PMScreen Shot 2015-09-05 at 8.04.26 PMScreen Shot 2015-09-05 at 7.58.17 PM

Točna lokacija na kojoj bi se mogao nalaziti nacistički vlak sa zlatom nije nadvedena, no kola podatak da bi se mitski vlak, u medijskom smislu usporediv jedino s otkrićem ostataka Titanica na dnu Atlantskog oceana, mogao nalaziti negdje između 61. i 65. kilometra vijugave željezničke pruge između Wrocława i Jelenia Góre, koja upravo na tom dijelu prolazi kraj Wałbrzycha. Bilo je to više nego dovoljno da ponovno oživi 70 godina stara legenda o mitskom nacističkom vlaku kojim su Nijemci, na kraju Drugog svjetskog rata, u proljeće 1945., kad je bilo potpuno jasno da su izgubili rat, pred prodorom Crvene armije pokušali na sigurno spremiti zlato, dragocjenosti i umjetnine.

‘Policija i vojska blokirali su područje’

Uz lovce na nacističko blago, u Wałbrzych su nahrupili i novinari, osobito njemački, ali i britanski, mađarski, češki, finski… Kad su se reporteri Telegrama, jedini hrvatski novinari koji su s lica mjesta pratili trenutno najeksponiraniju medijsku priču, prošlog utorka prijavili na recepciji Hotela Ibis Styles, na rubu Wałbrzycha, prvo pitanje simpatične, nasmiješene recepcionarke bilo je: ”Jeste li ovamo došli radi vlaka?”. Potom i informacija koja nam se nije svidjela: ”Nećete moći onamo, policija i vojska blokirali su područje”.

Od Zagreba do Wałbrzycha desetak je sati vožnje, no odmah čim stižemo u taj, trenutno najpoznatiji gradi u Poljskoj, odlazimo do dvorca Książ, desetak kilometara od središta nekoć rudarskog grada, gdje se ugalj kopao još od sredine 16. stoljeća. Eksploatacija ugljena prestala je ovdje prije deset godina, ali neki neobični miris gareži i čađe tog sparnog rujanskog popodneva još se širio ulicama prilično depresivnog grada, gdje se oronule i zapuštene kuće u kojima su nekoć živjeli rudari izmjenjuju s propalim tvornicama stakla i porculana, čije ljušture i dimnjaci svjedoče o njegovoj bližoj povijesti.

Svjetska senzacija pristutna u svim medijima

To je donja Šleska, područje koje je nakon Drugog svjetskog rata mirovnim sporazumom u Potsdamu pripalo Poljskoj, kada je Wałbrzych, koji je do tada nosio njemačko ime Waldenburg, ponovno dobio svoj poljski naziv. Upravo oko tog dvorca se i plete cijela priča o nacističkom blagu, pa kad smo došli do Książa nismo se nimalo iznenadili zatekavši dvoja televizijska reportažna kola s novinarima koji su se spremali uživo, s lica mjesta, javiti za večernje vijesti najnoviji razvoj događaja. Jer, priča o nacističkom vlaku punom zlata u tren je postala svjetska senzacija, pogotovo kad su je preuzeli CNN, BBC, Deutsche Welle, Guardian, New York Times, Washingon Post, Daily Mail, Stern, Spiegel…

Reporteri Telegrama imali su rijetku privilegiju, s još samo nekolicinom stranih novinara, vidjeti hodnike koji, ispod ogromnog parka okolo dvorca i guste šume sa stoljetnim stablima, vode 35 metara ispod zemlje na četiri strane, kako bi, zatrpaju li se jedan ili dva izlaza, uvijek postojala mogućnost izlaska kroz preostale. Leopold Stempolski, suradnik poljskog Geofizičkog instituta, vodi nas kroz složeni sustav podzemnih hodnika…

Ostatak reportaže u tiskanom Telegramu od 5. rujna 2015.

Izvor: Telegram.hr

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 6 rujna, 2015 10:44