Ususret smotri: 965 godina glazbene tradicije dolazi u Primošten

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 13 svibnja, 2016 10:00 Updated

Ususret smotri: 965  godina glazbene tradicije dolazi u Primošten


U subotu 14.05. u Primoštenu će se održati Smotra puhačkih orkestara srednje i sjeverne Dalmacije. Dolazi 10 orkestara, sa ukupno  350 članova i kada se sve godine postojanja zbroje posjednih orkestara dolazimo do broja od 965 godina glazbene tradicije.  Ako bude lijepo vrijeme smotra će se održati na Rudini, a ako bude loše vrijeme tada će se održati u Kongresnoj dvorani hotela Zora. Mimohod glazbi kreće u 15:00 sati a svečano otvaranje će biti oko 15:40.

Pa evo  da vam predstavimo orkestre koji dolazi u Primošten:

Gradska glazba Zadar
Dirigent: prof. Dražen Habuš
glazba zadar

Na inicijativu Josipa Perlinija u Zadru je godine 1871. osnovana Gradska glazba Zadar. Prvi dirigent glazbe je bio Aleksandar Dionisi. O razdoblju do kraja Drugog svjetskog rata zna se vrlo malo jer je sva dokumentacija o Gradskoj glazbi izgubljena. Nakon završetka Drugog svjetskog rata počelo je okupljanje malog broja glazbenika koji su ostali u gradu. Uz dirigenta Josipa Kreizu, glazbari su surađivali s tadašnjom Vojnom glazbom i priređivali različite nastupe. Neko vrijeme o Gradskoj glazbi brigu je vodilo poduzeće «Bagat», a od 1950. za dirigenta je postavljen Alfons Svoboda. Od 1959. Gradska glazba Zadar postaje samostalna ustanova, te zbog napornog rada, truda i ulaganja glazbara, i mnoštva uspješnih nastupa dobiva i Nagradu grada Zadra 1966. Maestro Jožef Mesaroš preuzima vodstvo Gradske glazbe 1981. te ostaje na tom mjestu do 1994. Vrijedno je spomenuti kako je glazba djelovala i za vrijeme Domovinskog rata te se stavila na raspolaganje 112. brigadi HV-a i izvršavala protokolarne obveze. U Domovinskom ratu je aktivno sudjelovalo osam glazbara.  Godine 1996. Gradskoj glazbi dodijeljene su nove prostorije na korištenje u Ulici dr. Franje Tuđmana, a za dirigenta je postavljen maestro Marin Čović.
Ovaj čin, kao i svesrdna, nesebična i kontinuirana pomoć i suradnja s gradskim Poglavarstvom podigla je uvjete rada na zavidnu razinu. Nagradu grada Zadra za doprinos glazbenoj kulturi Gradska glazba dobiva i 2001. godine povodom proslave 130. godina postojanja. Danas Gradska glazba broji oko četrdeset aktivnih članova od kojih je veliki broj mladih izraslih iz «male škole» koju vode iskusniji glazbari. Orkestar nastupa u Zadru, cijeloj županiji, priređuju se promenadni nastupi, budnice i prigodni koncerti.
Nakon iznenadne smrti maestra Marina Čovića početkom 2008. godine na njegovo mjesto dolazi Tomislav Košta. Od tada se još intenzivnije radi na povezivanju sa puhačkim orkestrima diljem Hrvatske i u inozemstvu (Kastav, Split, Hrvatsko zagorje, Soave-Verona). Godine 2015. zbog odlaska Tomislava Košte, na mjesto dirigenta Gradske glazbe Zadar dolazi prof. Dražen Habuš.
Njegovim dolaskom Gradskoj glazbi se ujedno u orkestar pridružuju učenici Glazbene škole Blagoje Bersa.

 

Šibenska narodna glazba
Dirigent: Mo. Tonći Ćićerić
šibenska glazba

Šibenska narodna glazba utemeljena je 1848. ulaskom Gradske glazbe u sastav Narodne garde grada Šibenika. Tijekom svoje povijesti društo je preživjelo tri rata, dva unutarnja raskola i pet prekida rada. Pored Hrvatske glazba je nastupala u 15 europskih država.  Predsjednik Glazbe je dipl.ing. Darko Gulin, a dirigent Mo. Tonći Ćićerić.

 

Glazbeno društvo «Stankovci», Stankovci
Dirigent: Slavko Pelaić

glazba stankovci
Limena glazba iz Stankovaca osnovana je 1934. godine. Inicijator i glavni pokretač osnivanja Limene glazbe bio je mjesni učitelj Ljudevit Bačić. Limena glazba okuplja u to vrijeme sve mlade ljude u mjestu. Mladi učitelj Bačić veliki je zaljubljenik glazbe te postaje njen prvi kapelnik. Stankovačka glazba godinama iza toga uspješno nastupa na narodnim veseljima, ali i žalostima, na području sjeverne Dalmacije, Bukovice, Ravnih kotara i otoka, sve do početka Drugog svjetskog rata. Nakon prestanka rata obnavlja se rad mjesne glazbe. Vođenje glazbe preuzima mladi glazbar Vojislav Pelaić, u vrlo teškim uvjetima u skromnim prostorijama bez struje s petrolejkom. Usprkos teškim uvjetima glazba je uspjela opstati te 1964. godine proslavila tridesetu godišnjicu djelovanja. Godine 1977. glazbu preuzima i vodi do danas Slavko Pelaić, koji uvodi malu glazbenu školu, a pored dječaka po prvi put se uključuju i djevojčice koje žele svirati.
Kombinacija starijih i mlađih glazbara pokazala se dobrom. Društvo je ubrzo napredovalo i kvalitetno sviralo. U prosincu 1978. god. mjesna glazba mijenja ime u Glazbeno društvo „Stankovci“ iz Stankovaca. Za vrijeme Domovinskog rata Glazbeno društvo „Stankovci“ nije prekidalo s radom iako su bili na prvoj crti bojišnice. Danas Glazbeno društvo „Stankovci“ možemo vidjeti i čuti na smotrama glazbi sjeverne i srednje Dalmacije, gdje su redoviti gosti.

Puhački orkestar Pirovac
Dirigent: Mo. Denis Jelušić

glazba pirovac

Puhački orkestar Pirovac je osnovan 1957. godine, a prvi službeni nastup je imao 1958. g. u Murteru pod nazivom Narodna glazba Pirovac. Od tada kroz orkestar je prošlo više od 250 glazbara. Orkestar je radio bez prestanka sve do početka Domovinskog rata kada svi odrasli članovi zamjenjuju instrumente za oružje i na taj način daju svoj doprinos u obrani Republike Hrvatske. Nakon Domovinskog rata orkestar ponovno kreće s radom. Uz brojna gostovanja kako u inozemstvu tako i diljem Republike Hrvatske ističemo stalno prijateljstvo sa KUD-om Vidovec iz Vidovca u Varaždinskoj županiji s kojima se družimo već punih 18 godina. Vrijedno je istaknuti da uz pomoć sponzora posljednje dvije godine gostujemo u Republici Austriji gdje smo također stekli nove prijatelje i kolege. Ponosimo se i posjetu gradu heroju, gradu Vukovaru gdje smo se poklonili svim žrtvama koji su ostavili svoje živote na braniku domovine. Posebno nam je drag odlazak na državno natjecanje u Novi Vinodolski. Od posljednjih važnijih aktivnosti ponosimo se što smo 16. 10. 2013. svirali u Vatikanu Svetom Ocu papi Franji. Od 2001. godine orkestar i rad u maloj školi preuzima gosp. Denis Jelušić koji je i sam potekao iz redova pirovačke glazbe. Trenutno je u orkestru 40 aktivnih članova, mahom djece. Predsjednik orkestra je Zoran Meić. Dirigent orkestra je Mo. Denis Jelušić.

 

Puhački orkestar KUD-a «Vrpoljac», Vrpolje
Dirigent: Mo. Ante Pavić

vrpoljačka glazba

KUD „Vrpoljac“ je amaterska udruga iz Vrpolja, osnovana 1961.god. i od samog svog osnivanja okuplja mještane svih dobnih skupina, pri čemu uzdiže i razvija kulturnu tradiciju mjesta i cijele okolice. U sastavu KUD-a, od 1979. god. uspješno djeluje puhački orkestar sudjelujući na mnogim kulturnim i sportskim događanjima u Šibensko-kninskoj županiji, a i šire. Tako možemo istaknuti gostovanja u Slavoniji na međunarodnoj smotri folklora poznatoj kao „Đakovački vezovi“, gostovanje u Orahovici na otvorenju turističko-kulturnog „Orahovačkog ljeta“, redovito sudjelovanje na susretima puhačkih orkestara sjeverne i srednje Dalmacije, sudjelovanje na otvaranju folklornih večeri u okolnim mjestima i u gradu Šibeniku, sudjelovanje na mnogim turističkim i sportskim događanjima u cijeloj županiji. 2014. god. orkestar je nastupio i na Državnoj smotri puhačkih orkestara održanoj u Crikvenici, kao jedini predstavnik naše regije od Paga do Trogira.
U sklopu udruge održava se i mala škola glazbe u kojoj se educiraju djeca mlađe dobne skupine, čime se nastavlja bogata kulturna tradicija našeg malog mista. Ove godine KUD Vrpoljac obilježava 55. godišnjicu postojanja i uspješnog djelovanja.
Trenutno puhački orkestar broji dvadesetak članova, vodi ga maestro Ante Pavić i djeluje u suradnji sa Gradskom glazbom iz Skradina.

 

Gradska limena glazba Skradin
Dirigent: Mo. Dino Obratov

skradinska glazba

Gradska glazba Skradin osnovana je prije 37 godina, i kroz nju su prošle mnoge generacije Skradinjana. Danas broji dvadesetak glazbara , uglavnom srednjoškolske dobi. Glazba redovito sudjeluje na smotrama glazba sjeverne i srednje Dalmacije, te nastupa na svim kulturnim i ostalim događanjima u svojoj okolici.
Unatrag nekoliko godina Glazba Skradin, kroz zajedničke nastupe i gostovanja, njeguje suradnju s Puhačkim orkestrom KUD-a Vrpoljac. Predsjednik glazbe je Domagoj Duilo, a maestro je Dino Obratov. Glazbe Skradin i Vrpolje nastupaju zajedno.

 

Gradski puhački orkestar Drniš
Dirigent: Mo. Damir Marušić

drniška glazba

Gradski puhački orkestar Drniš osnovan je davne 1864. godine i s manjim prekidima djeluje do danas. U posljednjih dvadesetak godina orkestar sudjeluje na regionalnim, državnim i međunarodnim smotrama i natjecanjima od kojih bi izdvojili srebrenu plaketu na državnom natjecanju. Tri puta smo bili prvi na međunarodnom natjecanju u Poljskoj i jedan put osvojili Grand prix. Pored toga sudjelovali smo na međunarodnim smotrama i takmičenjima u Njemačkoj, Češkoj, Grčkoj i Sloveniji. Orkestar danas broji 35 glazbara i nekoliko polaznika male škole. Dirigent orkestra je Mo. Damir Marušić.

 

Vodička glazba, Vodice
Dirigent: Mo. Davor Lozić

vodička glazba

Vodička glazba – Vodice, utemeljena je u studenom 1926. godine pod nazivom ”Hrvatsko muzičko društvo STARČEVIĆ” u okviru kojeg je djelovao i tamburaški orkestar i mjesna čitaonica.
Prvi nastup glazbari su imali 18. ožujka 1928. godine. Od 1928. godine do današnjih dana Vodička glazba neprekidno živi sa svojim mjestom, svojim mještanima u veselju i u tuzi, a posljednjih 60 godina značajno doprinosi razvoju turističke ponude. Zadržavanje postignutog i poštujući osnovnu ideju vodilju za postojanje Vodičke glazbe kao udruge dragovoljaca i amatera , rad s orkestrom danas uspješno vodi profesor klarineta maestro Davor Lozić. Danas Vodička glazba broji oko 40 aktivnih članova, a od toga 14 djevojka, U «maloj školi» glazbe trenutno ima 25 đaka.

 

Puhački orkestar «Hartić», Tisno
Dirigent: Mo. Dino Obratov

glazba tisno

Puhački orkestar “Hartić” iz Tisnog dio je istoimenog kulturno umjetničkog društva. Prvi nastup orkestra zabilježen je na Dan svete Cecilije, 22. studenog, 1927. godine. Dogodine slavimo 90 godina djelovanja orkestra i spremamo se za veliku feštu. U godini jubileja namjera nam je u Tisnome ugostiti sve orkestre naše udruge srednje i sjeverne Dalmacije. Danas u orkestru svira 45 glazbara. Njih 15 su ljepši od ostalih. Orkestrom zadnjih 20 godina ravna mo. Dino Obratov. Predsjednik je gospodin Rajko Ćuzela Papata.

 

Puhački orkestar Primošten
Dirigent: prof. Boris Plazibat

primoštenska glazba

Godine 1929. primoštenski zemljoradnici i ribari započeli su ovu dugu tradiciju sviranja i kulturnog oplemenjivanja, kao što se to događa u većini malih mjesta u Dalmaciji tog doba. Pod voditeljskom palicom dirigenta Santinelle glazba je djelovala do 1941. godine, a nakon rata 1947. s kupljenim novim instrumentima započinje i novo dirigiranje s kapelnikom Borisom Gellpijem. Bilo je još prekida u radu glazbe, npr. 1956. g. kada su mnogi Primoštenci iz ekonomskih razloga napustili svoj kraj, pa se orkestar oformio tek nakon trinaest godina, 1968. g. Od tada ga vode mnogi dirigenti: Franjo Selak, Mirko Matošin, Ivo Furčić, Vojislav Macko, Blaž Huljev, Branko Rožanković, Šime Lukšić, Ivo Jerkunica i Mihajlo Bošnjak. Glazba trenutno broji tridesetak članova raznih uzrasta. Repertoar se kreće od klasične glazbe, preko evergreena do jazz aranžmana, a često se glazbari okušaju i u svojim pjevačkim sposobnostima.  Od listopada 2006. godine dirigentska palica je u rukama prof. Borisa Plazibata.

sponzori smotre u primoštenu

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 13 svibnja, 2016 10:00 Updated