Zašto su esportovi tako popularni danas?

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 13 svibnja, 2021 20:51

Zašto su esportovi tako popularni danas?

Esportovi su sve popularniji iz dana u dan. Mnogima još nije ni u potpunosti jasno što su oni zapravo jer često su čuli tu riječ, ali nikada im nitko nije precizno definirao njeno značenje.

Esport je oblik natjecanja u nekoj od video igara, a održava se na sličan način kao i natjecanje u tradicionalnim sportovima. To mogu biti turniri i lige između igrača ili timova koji se bore za naslov, a veći turniri često uključuju i velike novčane nagrade. Esport natjecanja su gotovo uvijek besplatna za gledati online, a u njima uživa uglavnom nešto mlađa publika, iako ima izuzetaka. No, kako esportovi sve više zauzimaju medijski prostor i relativni su novitet u sportskim kolumnama, postavlja se pitanje kako su oni postali tako popularni i bogati?

Povijest

Jedan od najranijih poznatih esport turnira održan je 1972. godine na Sveučilištu Stanford gdje se igrala igrica Spacewars. Možemo reći da je ovaj turnir bio smjernica za buduće esport turnire, a Nintendo je 1990. godine organizirao svoje prvo Svjetsko prvenstvo. Krajem 90-ih godina prošlog stoljeća, Internet je postajao sve rasprostranjeniji, a upravo su kreatori video igrica možda i najviše profitirali od toga. Kako su programeri uočili porast interesa i potencijal u igricama koje se igraju online, počeli su puno više ulagati u turnire, a to je sa sobom donijelo i razna sponzorstva, emisije i slično.

Turniri danas

Od malog turnira održanog na fakultetu, današnji esport turniri eksponencijalno su porasli. Za primjer možemo uzeti igricu League of Legends. To je jedna od najboljih natjecateljskih esport igara danas, a tijekom godine ima više različitih turnira od kojih je najveće Svjetsko prvenstvo. Na Svjetsko prvenstvo dolaze najjači timovi iz različitih regija kao što su Europa, Sjeverna Amerika, Kina, Južna Koreja itd., a svi se oni natječu za milijunske iznose. Čini se kako toliki nagradni fondovi zapravo nisu nikakav problem jer ako se osvrnemo na prošlu godinu, to je natjecanje gledalo nevjerojatnih 46 milijuna ljudi. Čak je ponuda na esport događaje uvrštena u razne sportske kladionice poput onih na stranici betsonhand.com. Za njih se igračima čak nude i različiti bonusi kao bet365 bonus.

Sponzorstva

Kao i kod tradicionalnih sportova, novac igra veliku ulogu. Kad su esport natjecanja bila u svojim počecima, novac je gotovo bio od sekundarne važnosti. Sad, kako događaji postaju veći, tako raste i nagradni fond. Postoje igrice kao DOTA 2 u kojoj je nagradni fond na Svjetskom prvenstvu znao iznositi i 33 milijuna dolara.Velika gledanost i popularnost privlače sponzore koji su glavni razlog tolikim fondovima. Primjerice, računalna tvrtka Alienware je jedan od sponzora igrice League of Legends, a BMW i Adidas su samo neke od tvrtki koje sponzoriraju timove poput G2, jedne od najjačih ekipa na svijetu.

Zaključak

Kroz godine su različite igre stekle velik broj igrača te fanova. Razlog zašto su esportovi toliko popularni je jednostavan. Ljudi vole gledati profesionalne igrače kako se međusobno bore u jednoj od njihovih najdražih stvari. Kao što neki možda vole košarku te stoga gledaju NBA, neki će esport pronaći zanimljivim na isti način. Gledati nešto što vam je drago na najvišoj razini zapravo uopće nije čudno. Možemo reći da je to pogotovo bitno sada, kad živimo u vremenu punom lockdownova, mjera opreza i opasnosti jer esport se može neometano nastavljati organizirati bez nekih posebnih ograničenja i gubitaka.

Image by Felix Lichtenfeld from Pixabay

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 13 svibnja, 2021 20:51
Napišite komentar

Nema komentara

Još nema komentara!

Napišite komentar! Na ovom članku još uvijek nema komentara, ali vi možete biti prvi.

Napišite komentar
Pogledajte komentare

Napišite komentar

Email adresa neće biti objavljena
Obavezna polja su označena*