9 zanimljivosti o petku 13.

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 13 siječnja, 2017 13:49

9 zanimljivosti o petku 13.

 

  1. Praznovjerje vezano uz broj trinaest korijenje vuče iz kršćanstva. Trinaesti gost na Posljednjoj večeri izdao je Isusa.

  1. U starom Rimu postojalo je vjerovanje da se vještice skupljaju u grupama od dvanaest, dok je trinaesto mjesto rezervirano za samog vraga.

  1. U staroj Grčkoj te zemljama sa španjolskim kao glavnim jezikom, nesretnim se smatra utorak trinaesti.

  1. Pošto dolazi odmah nakon savršenog broja dvanaest (dvanaest apostola, dvanaest mjeseci u godini, dvanaest znakova zodijaka…), trinaest mora biti nesavršen i nesretan.

  1. Strah od petka trinaestog ima i svoj stručan naziv PARASKAVEDEKATRIAFOBIJA. Dolazi od grčke riječi gdje PARASKEVI znači petak, DEKATREIS trinaest i PHOBIA strah.

  1. Zbog vjerovanja da je nesretan, svjetska ekonomija na taj dan trpi milijunske gubitke jer ljudi ne izlaze, ne kupuju, ne ulažu te ne preuzimaju nikakav financijski rizik.

  1. Mnogi neboderi i bolnice u svijetu nemaju kat ni sobu s tim brojem.

  1. U Formuli 1, nakon nesreće u kojoj su poginula dvojica vozača vozila pod brojem trinaest, izbačen je taj broj i ne postoji više vozilo pod tim brojem.

  1. Narodna vjerovanja nalažu da na petak trinaesti ne treba mijenjati posteljinu jer slijede noćne more, ni podrezivati nokte jer slijedi velika tuga.

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 13 siječnja, 2017 13:49