Accuweather objavio sezonsku prognozu za proljeće u Europi

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 19 veljače, 2015 11:41

Accuweather objavio sezonsku prognozu za proljeće u Europi

Prije nego što ukratko prenesemo sadržaj njihove prognoze za proljeće u Europi, podsjetimo da je riječ o sezonskoj prognozi, a one imaju svoja ograničenja. Opširniji tekst vezan uz problematiku sezonskih prognoza  i način njihove interpretacije objavili smo krajem studenog. Tekst pročitajte OVDJE.

Podsjetimo da je Accuweather, iako to ne mora ništa značiti, jedini prilično precizno i točno predvidio kakvo će ljeto 2014. biti u Europi, a kod nas je bilo s kišno, u dijelu zemlje i hladnije od prosjeka.

accspring1

Naši krajevi se nalaze u „zoni“ za koju Accuweather predviđa da će biti hladnija s više oborina od prosjeka.

Accuweather predviđa da će se izraženija ciklonalna aktivnost na jugu Europe, kakva je bila tijekom zime, nastaviti i početkom proljeća.  Područje koje bi moglo biti pogođenom poplavama se proteže od  središnjeg i južnog dijela Italije, preko Balkanskog poluotoka, do Slovačke i Mađarske na sjeveru te na jugu do Grčke i zapadne Turske.  Povećanoj opasnosti od poplava će doprinijeti, u drugom dijelu proljeća i topljenje velikih količina snijega na Dinaridima i Karpatima.  Za navedeno se područje tijekom proljeća očekuje više oborina od klimatološkog proljeća.  U rano proljeće u planinama  istočne Europe se očekuje i  snijeg.

accspring2

Očekivane sezonske temperature u proljeće 2015. Područja označena sa „BELOW“ bi trebala biti hladnija, a ona označena sa „ABOVE“ toplija od prosjeka.

 

Manje oborine bi trebalo biti u Španjolskoj, Portugalu, većem dijelu Francuske te na Britanskom otočju. U ostatku Europe se ne očekuju veća odstupanja u količini oborina od prosjeka.

Za dio zapadne i srednje Europe, posebno Francusku i Njemačku, se u kasno proljeće predviđaju jake oluje. U kasno proljeće bi rizik od poplava i jakih oluja mogao biti veći u Rumunjskoj i Bugarskoj.

accspring3

Sezonska prognoza količine oborina

 

Veliku Britaniju, sjever Francuske i zemlje Beneluxa  nakon sušnijeg početka proljeća očekuje više oborina u njegovom drugom dijelu.  Skandinaviju, zbog očekivanog dominantnog utjecaja anticiklone,  generalno očekuje sušnije i toplije proljeće.  Toplije proljeće se predviđa i za Pirinejski poluotok.   Hladnije proljeće od prosjeka se predviđa za veliko područje od Italije, Alpa, juga srednje Europe, jugoistoka kontinenta te većeg dijela istočne Europe osima sjeveroistoka.

Izvor:Crometeo.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 19 veljače, 2015 11:41