Amerikanci grade ‘LAŽNI GRAD’

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 6 lipnja, 2014 09:27

Amerikanci grade ‘LAŽNI GRAD’

U Michiganu se gradi ‘lažni grad’ u kojem će se testirati automobili kojima će upravljati računala, a njime će se kretati ‘mehanički pješaci’

Google i brojne automobilske kompanije već godinama razvijaju ‘automobile bez vozača’, odnosno vozila kojima upravljaju računala. Najveći napredak s ovim vozilima do sada je napravio upravo Google čiji su automobili već prešli stotine tisuća kilometara, pri čemu je zabilježen samo jedan incident (za koji nije kriv Google) te su iz ove kompanije čak zaključili kako su računala bolji vozači od ljudi jer uvijek poštuju ograničenje brzine, drže razmak između vozila, a nemaju problema s umorom, alkoholom i slično.

Iako su se ova vozila do sada pokazala sigurnima u vožnji auto cestama, kao i u vožnji gradom, teško je testirati njihovo ponašanje (odnosno saznati kako će računalo reagirati) u nekim nepredviđenim i neuobičajenim situacijama i opasnim uvjetima na cesti.

Znanstvenici sa sveučilišta u Michiganu žele dobro ispitati ponašanje automobila kojima upravljaju računala i u takvim uvjetima pa su se, kako su objavili na Tech Cruncheu, odlučili napraviti ‘lažni grad’ u kojem će testirati ovu tehnologiju – u njemu će se nalaziti fasade zgrada, ceste, prometni znakovi, pružni prijelazi i slično, a čak namjeravaju ubaciti i mehaničke pješake na koje će automobili morati paziti i koji bi im namjerno mogli izletjeti pred kotače kako bi saznali kako će računala reagirati u takvim situacijama.

Ovo je testiranje specifično po tome što znanstvenici žele saznati kako će automobili djelovati kada su umreženi i povezani, u odnosu na sadašnja testiranja u kojima se oni oslanjaju samo na vlastite senzore. Profesor Ryan Eustice kaže kako bi rezultati ovih testova trebali pomoći u razvoju sigurnijih automobila, odnosno trebali bi smanjiti broj prometnih nesreća, pojednostavniti promet i smanjiti zagađenja i potrošnju energije.

Gradnja ovog velikog testnog poligona, odnosno lažnog grada započet će uskoro, a prvi automobili na njegovim bi se cestama trebali pojaviti već tijekom jeseni.

Izvor: Dnevnik.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 6 lipnja, 2014 09:27