CIJELA DRŽAVA POD UZBUNOM Stiže jače naoblačenje, najavljeno je izuzetno opasno nevrijeme

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 31 kolovoza, 2014 13:21

CIJELA DRŽAVA POD UZBUNOM Stiže jače naoblačenje, najavljeno je izuzetno opasno nevrijeme

Kraćem sunčanom razdoblju u većem dijelu Hrvatske uskoro opet dolazi kraj. Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u nedjelju navečer i pogotovo u noći sa zapada stiže jače naoblačenje, na sjevernome Jadranu i u zapadnoj unutrašnjosti već se u večernjim satima očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina, a u noći obilnija kiša.

Vjetar većinom slab sjeveroistočni i istočni, na Jadranu ujutro na sjevernom dijelu mjestimice umjerena bura, poslijepodne uz obalu zapadnjak i jugozapadnjak, a navečer i u noći će jačati jugo. Najviša temperatura od 22 do 27, na Jadranu od 27 do 32°C.

Meteoalarm je zbog mogućnosti nevremena praćenog vrlo jakim vjetrom i obilnom kišom za nedjelju objavio žuti, najniži stupanj upozorenja, koje vrijedi za Istru i šire područje Rijeke te za Zagreb i sjeverozapadni dio Hrvatske. Žuta uzbuna znači da je vrijeme potencijalno opasno. ‘Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima’, navodi Meteoalarm.

prognoza hrvatska

Meteoalarm

U ponedjeljak bi trebalo biti pretežno, na Jadranu i u istočnoj Slavoniji promjenjivo oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, a na Jadranu i u području uz njega mjestimice i jačim grmljavinskim nevremenom.

Glavnina kiše, ponegdje obilnija, očekuje se u noći i ujutro na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana te u zapadnoj unutrašnjosti, a poslijepodne i u noći na utorak u istočnoj Slavoniji i južnoj Dalmaciji.

Vjetar većinom slab, a u sjeverozapadnom području i gorju umjeren i jak sjeverac. Na Jadranu će umjereno i jako jugo okretati na buru, na sjevernom dijelu s olujnim udarima. Temperatura uglavnom od 11 do 16, na većem dijelu Jadrana i u istočnoj Slavoniji od 18 do 25, na južnom Jadranu od 23 do 28°C.

Situacija s upozorenjima za ponedjeljak znatno je složenija, s obzirom da ih je Meteoalarm izdao čitav niz.

Najviši, crveni stupanj uzbune, objavljen je za Istru, Rijeku i sjeverno primorje te za šire karlovačko područje i to zbog lokalno izraženijih pljuskova s grmljavinom. Očekuje se da bi na području Karlovca moglo pasti i više od 60 litara kiše po četvornom metru, a na području Istre i Rijeke i više od 70 litara.

Crveni alarm znači da je vrijeme izuzetno opasno. ‘Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere’, upozorava Meteoalarm.

Narančasto upozorenje vrijedi za Zagreb i sjeverozapadnu Hrvatsku, Liku i Gorski kotar, srednju Dalmaciju i dalmatinsko zaleđe. Posvuda je izdano zbog izraženijeg grmljavinskog nevremena, s obzirom da se očekuje količina kiše do 60 litara po četvornom metru.

Primošten-nevera-9

Narančasta uzbuna znači da je vrijeme opasno. ‘Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputsva dana od strane vaših državna tijela’, pojašnjavaju u Meteoalarmu.

Dodatno, izdana su i žuta upozorenja zbog olujnih udara vjetra, koji se mogu očekivati duž cijele jadranske obale, ali i u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, gdje bi vjetar na udare mogao biti i brži od 65 kilometara na sat.

Izvor: Jutarnji.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 31 kolovoza, 2014 13:21