Ciklona Antonela sljedećeg tjedna donosi kraj natprosječne topline

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 17 listopada, 2014 14:46

Ciklona Antonela sljedećeg tjedna donosi kraj natprosječne topline

Razdoblje natprosječno toplog vremena se nastavlja! Za razliku od rujna, koja je najvećem dijelu zemlje donio niže temperature zraka od prosjeka, sada je već gotovo sigurno da će ovogodišnji listopad biti (znatno) topliji od višegodišnjeg prosjeka, bez obzira s kojim ga razdobljem uspoređivali.

Aktualna ciklona na odlasku još će samo ponegdje donijeti oborine, a onda se u dane vikenda i početkom tjedna ponovno očekuje stabilno i natprosječno toplo vrijeme. Stabilizaciju vremena će pratiti i lagan pad noćnih i jutarnjih temperatura zraka, osobito početkom sljedećeg tjedna. Ipak danju će u mnogim krajevima zemlje biti toplije od 20 Celzijevih stupnjeva. Da se nalazimo u drugom dijelu klimatološke jeseni podsjećat će nas mjestimična jutarnja magla koja će se na kontinentu ponegdje i duže zadržavati.

jk primošten

Krajem utorka prognostički modeli predviđaju stvaranje nove ciklone nad sjevernom Italijom. Njen će se centar vjerojatno uputiti prema Jadranu tijekom srijede, a ciklonu će dodatno ojačati poremećaj koji će brzo stići sa sjeverozapada kontinenta. Ovu ciklonu Crometeo tim je nazvao Antonela. Ona će nam donijeti kišu i zahlađenje, na većem dijelu Jadrana i buru koja bi podno Velebita mogla biti i olujna. Hoće li zračna masa biti dovoljno hladna da donose snijeg u najvišem gorju još nije dovoljno jasno. Ciklona se ne bi trebala duže zadržati nad našim područjem, pa je izgledna stabilizacija vremena već od petka.

KOPNO

u petak će se još nastaviti promjenjivo vrijeme. Bit će dosta oblaka, a povremeno i kiše ili pljuskova s grmljavinom, osobito u popodnevnim satima u Slavoniji. Moguća su i kraća sunčana razdoblja. Puhat će umjeren, u gorju i jak jugozapadni i zapadni vjetar, prema kraju dana će okrenuti na sjeverne smjerove. Uz grmljavinske pljuskvoe vjetar prolazno može imati vrlo jake ili olujne udare. Temperatura zraka bez veće promjene – jutarnja od 12 do 17, a najviša dnevna između 18 i 23°C.

Za vikend bi vrijeme opet trebalo biti povoljnije. Više suhog vremena, više sunca, a možda opet i malo toplije. Moguća je jutarnja magla ili niska naoblaka, a jutra će biti i malo hladnija. No, danju sasvim ugodno s obzirom na datum. Najviše sunca bi moglo biti u planinskim područjima, dok u nizinama može biti dugotrajne magle ili niskih oblaka osobito u subotu. O tome će ovisiti i dnevna temperatura, uz sunce će prijeći 20 °C. Jutarnje vrijednosti će biti uglavnom od 6 do 12, po gorskim kotlinama i malo niža.

U ponedjeljak pretežno sunčano, osim u mjestima s dugotrajnom maglom ili niskim oblacima. Zapuhat će umjeren jugozapadnjak što će ipak smanjiti šansu za dugotrajnu maglu. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 13 a najviša dnevna većinom od 20 do 25°C.

Tijekom utorka očekujemo naoblačenje, a već bi moglo biti i kiše, osobito u Gorskom kotaru, Lici i središnjoj Hrvatskoj. Nešto sunca još može biti u Slavoniji, ali bi se i tamo tijekom dana vrijeme trebalo promijeniti. Jutro će biti toplije, a dnevna temperatura nekoliko stupnjeva niža od one u ponedjeljak.

U srijedu oblačno, kišovito, vjetrovito i osjetno hladnije. Mjestimice je moguća obilna kiša, a očekujemo i jak vjetar sjevernih smjerova. Osjetno će zahladiti pa će temperatura zraka u nizinama biti uglavnom od 8 do 13°C, a u gorju još hladnije. U predjelima iznad 1100 metara nadmorske visine moguć je i snijeg.

foto dana primošten

JADRAN

petak promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno će biti malo kiše ili pljuskova s grmljavinom, ujutro češće na sjevernom Jadranu, popodne i osobito navečer u Dalmaciji. U Dalmaciji će puhati slabo do umjereno jugo, na sjevernom Jadranu lebić i jugo, a kasno navečer podno Velebita bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 14 do 18°C, uz obalu i na otocima od 18 do 22°C. Najviše dnevne od 22 do 25°C.

subotu na sjevernom Jadranu pretežno sunčano i suho. U Dalmaciji još u noći uz promjenjivu naoblaku ponegdje može pasti malo kiše. U drugom dijelu dana posvuda pretežno sunčano, ponegdje i vedro. Zapuhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak, bura će podno Velebita biti jaka. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 9 do 14°C, uz obalu i na otocima od 15 do 19°C. Najviše dnevne od 22 do 26°C.

zmaj primošten_07

Nedjelja donosi stabilno vrijeme uz obilje sunca. Ujutro je samo ponegdje u kotlinama unutrašnjosti Istre i Dalmatinske zagore moguća magla. Noću tiho ili slaba bura, još samo u početku podno Velebita pojačana. Danju tiho ili slab vjetar s mora. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 6 do 12°C, uz obalu i na otocima od 12 do 17°C. Najviše dnevne od 20 do 24°C.

Stabilno i pretežno sunčano vrijeme, ponegdje uz jutarnju maglu u zaobalju, očekuje nas i na početku sljedećeg tjedna. Jugo, koje će zapuhati krajem utorka, bit će prvi znak jače, ali prolazne promjene vremena koja nas očekuje u srijedu i četvrtak. Ova će ciklona donijeti kišu, a s burom i pad temperature zraka pa će se tek sredinom sljedećeg tjedna prolazno završiti već poduže razdoblje natprosječno toplog vremena ovoga listopada.

Izvor: Crometeo.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 17 listopada, 2014 14:46