Ciklona Beata osvježila unutrašnjost, najviše kiše u zapadnim krajevima

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 16 svibnja, 2015 20:34

Ciklona Beata osvježila unutrašnjost, najviše kiše u zapadnim krajevima

Treći svibanjski petak obilježio je utjecaj sredozemne ciklone koju smo nazvali Beata.  Nakon lokalnih oluja u četvrtak poslijepodne i navečer, tijekom noći na petak kiše i grmljavine  je bilo  u mnogim mjestima unutrašnjosti, najviše na zapadu zemlje.  Tako je već do jutra (do 8 sati)  u mnogim mjestima izmjereno više od 10 litara kiše, a na nekoliko postaja i više od 20 litara kiše.

Prema podacima DHMZ-a u zadnja 24 sata najviše kiše je palo u Sisku 29.7 mm. Još neki podaci su: Zagreb Pleso 21 mm, Parg, Puntijarka i Zagreb Grič 19 mm,  Karlovac i Zagreb Maksimir 18, Križevci 16, Krapina 15…I po podacima sa mreže pljusak.com najviše je kiše palo na području Siska. Na postaji Toplovac su   u zadnja 24 sata (do 21:30) pale 33 litre kiše. Postaje na širem zagrebačkom postaju su izmjerile od 13 do 27 mm kiše.

Na Jadranu je kiše bilo samo na sjevernom dijelu, uglavnom tek pokoja litra, a jedino je na sjeveru Istre i u zaleđu Rijeke palo mjestimice od 10 do 16 litara kiše.  U Dalmaciji se blizina sredozemne ciklone osjetila samo po pojačanom jugu.

U unutrašnjosti je, posebno u zapadnim i sjevernim krajevima osjetno osvježilo u odnosu na četvrtak, ponegdje i za 11 stupnjeva.  U Karlovcu  koji je u četvrtak imao maksimalnu temperaturu od 28°C, danas je izmjereno najviših 17°C.  U nizinama unutrašnjosti su izmjerene najviše dnevne temperature od 14°C (Varaždin) do 20°C (Gradište).  Toplo se zadržalo i u Lici pa je u Gospiću izmjerena najviša dnevna temperatura od 24°C.  Na Jadranu je raspon najviših dnevnih temperatura bio viši, od 21°C do 25°C. Najtopliji su bili Šibenik sa 27°C te Makarska sa 28°C.

slika

Izvor:Crometeo.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 16 svibnja, 2015 20:34