Ciklona Feliks donijela novi potop i poplave

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 5 prosinca, 2014 10:05

Ciklona Feliks donijela novi potop i poplave

Četvrti dan prosinca je donio nova meteorološka uzbuđenja u dijelu Dalmacije

Na vrijeme djeluje nova sredozemna ciklona koju je Crometeo tim navao Feliks. Tijekom četvrtka poslijepodne  i večeri su se jaki grmljavinski  kišni oblaci zadržavali i obnavljali na području od Šibenika do Trogira, gdje je palo i najviše kiše.

Najzanimljiviji meteorološki podatak stiže iz zaleđa Trogira. Na meteorološkoj postaji Ljubitovica u četvrtak  je (do 23:00  sata) pala čak 191 litara kiše.  Kiša je počela padati nakon podneva.  Pritom je najjači intenzitet zabilježen sredinom poslijepodneva kada je u jednom satu (14:-30 do 15.30) palo 70 litara kiše, piše Crometeo. U večernjim satima zbog bujica su se pod vodom našla područja od Trogira do Marine, a u Marini je voda poplavila dio rive. Velike štete od poplava bilježi zaleđe Trogira, no pravo stanje će se znati tek u jutarnjim satima.

Grmljavina u Primoštenu

Foto: Ivan Huljev

Obilna kiša je pala i na šibenskom području.  U Rogoznici je izmjereno 63.6 mm, a na ostalim postajama s tog područja je palo od 50 do 63 mm kiše. Na DHMZ postaji u Šibeniku danas je (od 7 do 19 sati) palo 51 mm kiše. To je više od polovice prosječne mjesečne količine za prosinac (94.9 mm).

U zadnja 24 sata (do 19 sati)  obilnija kiša je pala i na dijelu sjevernog Jadrana (Pula 44 mm, Mali Lošinj 37 mm, Rab 25 mm), na zadarskom području (Zadar 30 mm), u Lici (Gospić 24 mm), Zavižanu (23 mm).  U nizinama unutrašnjosti malo kiše je palo  tek   ponegdje, a u većini mjesta je i izostala.

Grmljavina u Primoštenu_10

Foto: Ivan Huljev

I u četvrtak je Dalmacija bila najtopliji dio zemlje. U Splitu je izmjerena maksimalna temperatura od 17.9°C, što je  novi datumski rekord za najvišu dnevnu  temperaturu. Do danas je najviša temperatura na dan 4. prosinca izmjerena 1979. godine i iznosila je 17.5°C. U Dalmaciji su najviše dnevne temperature imale vrijednosti od 17 do 19°C, a najtoplija je bila Makarska sa 19.6°C.  Na sjevernom Jadranu je raspon temperatura bio veći, od 10°C do 16°C, a u nizinama unutrašnjosti od 4 u središnjim krajevima do 9°C na istoku Slavonije.  U najvišem gorju je najhladnije s temperaturama oko 0°C.

Izvor: Dalmacijanews.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 5 prosinca, 2014 10:05