Ciklona Viktorija vraća zimu u dio zemlje

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 3 travnja, 2015 22:50

Ciklona Viktorija vraća zimu u dio zemlje

Naši prekomorski susjedi imaju pučku meteorološku izreku “Quattro aprilanti, quaranta duranti”, odnosno, kakvo vrijeme vlada prva četiri dana mjeseca travnja, takvo će nas vrijeme pratiti i sljedećih 40 dana.

Znanstvenih osnova za ovu pučku meteorološku poslovicu nema, no uzme li se u obzir da je početak travnja ipak  obilježilo nestabilno vrijeme, ono će se nastaviti još naglašenije u danima ispred nas.

Stabilno, pretežno vedro vrijeme tijekom petka podržava polje povišenog tlaka zraka nad našim područjem, no valja istaći da se preko istoka balkanskog poluotoka premješta veća količina hladnog kontinentalnog zraka, a osobito u Rumunjskoj danas ima snijega i do nizinskih područja. Ako je spomenuti poremećaj već zaobišao naše područje, sljedeći neće!

23411824

Frontalni poremećaj vezan uz plitku atlantsku ciklonu tijekom današnjeg dana brzo će se s područja južne Engleska premještati nad Francusku i dalje prema jugu. U subotu će se ciklone već naći nad Genovskim zaljevom, uz postupno produbljivanje. U noći na nedjelju očekujemo premještanje centra ciklone prema Jadranu, zatim i dalje prema Otrantu u zadnjim satima aktualnog tjedna.

23411836

Ojačana ciklona tijekom ponedjeljka trebala bi se već centrom naći iznad Crnog mora, pa bi nad našim područjem dodatno ojačalo hladno sjeveroistočno visinsko strujanje s kontinenta, i to između spomenute ciklone i prostranog polja visokog tlaka zraka nad zapadom i sjeverozapadom kontinenta.

23411940

Kako će se opisana očekivana sinoptička situacija odraziti na vrijeme u Hrvatskoj u nadolazećim danima?

Ciklonu, koja će se tijekom subote početi produbljivati iznad Genovskog zaljeva, Crometeo tim je nazvao Viktorija. Ova sredozemna ciklona donosi nam jaču promjenu vremena! Ipak, ona neće početi naglo.

Subota – početak promjene

Nakon stabilnog i pretežno sunčanog petka, subota donosi početak promjene. Jutro će u većini predjela biti suho, a još će biti i sunca, osobito na jugu i istoku Hrvatske. Naoblačenje će već u noći zahvatiti sjeverni Jadranu, a tijekom dana će se širiti na Liku i Gorski kotar, Dalmaciju i sjeverozapad zemlje. Kiše u subotu neće biti svugdje. Suho će se zadržati u dijelu unutrašnjosti, osobito u Slavoniji, te većinom u južnoj Dalmaciji. Drugdje će kiše biti slaba, većinom će pasti popodne i navečer, a značajnije količine moguće su većinom na navečer na moru sjevernog Jadrana. Navečer će snijeg početi u višim predjelima Gorskog kotara. U unutrašnjosti će slab jugozapadnjak, a na Jadranu jugo u jačanju, najaviti nadolazeću promjenu vremena. Jugo će najjače biti navečer na moru Dalmacije, kada su mogući jaki do vrlo jaki udari. Temperature će u velikom dijelu zemlje biti ujednačene, pa ću najtoplijem dijelu dana većinom biti od 10 do 15°C, a u gorskim područjima i ponegdje u zaobalju i niže.

 Hladan Uskrs, snijeg u gorju, olujna bura podno Velebita

Glavnina pogoršanja stiže nam u pretežno oblačnu nedjelju. Na Jadranu, na područjima uz Jadran i u gorskom području ponegdje može biti obilnijih oborina, i preko 50 litara po kvadrantom metru. Prognostički modeli upućuju na mogućnost da neka područja unutar 24 sata dobiju i ekstremnih stotinjak litara oborine. Najmanje oborine se većinom očekuje u najsjevernijim područjima zemlje, te krajnjem sjeverozapadu istarskog poluotoka. U Gorskom kotar snijeg bi se mogao spustiti do najnižih predjela, a tijekom 24 sata ponegdje će pasti više od 30 centimetara snijega! Svi oni koji planiraju na put preko Like i Gorskog kotara tijekom nedjelje neka računaju na zimske uvjete na cestama.

Snijeg će padati također na planinama zaleđa Kvarnera, planinama Dalmacije, Sljemenu, Žumberačkom gorju, Ivanščici… Spomenimo da će u drugom dijelu nedjelje i u noći na ponedjeljak obilniji snijeg pasti u planinama BiH, Crne Gore i Srbije.

Za razliku od subote, u nedjelju temperature zraka neće biti ravnomjerno raspoređene. Hladnije će biti na zapadu, a toplije na istoku i jugu zemlje. Tako će očekivane najviše dnevne temperature zraka u središnjoj Hrvatskoj, sjevernom Jadranu i Dalmatinskoj zagori većinom biti od 8 do 11°C, u Lici i Gorskom kotaru do 1 do 6°C, a na istoku Slavonije i jugu Dalmacije do toplih 16°C.

Levant, a zatim već će do jutra zapuhati na sjevernom Jadranu, tijekom dana će se sve više širiti na Dalmaciju. Navečer na krajem jugu Dalmacije bit će lebića, a bura će podno Velebita ojačati na olujnu, u noći na ponedjeljak ponegdje i na orkansku.

 Očekivani snježni pokrivač krajem nedjelje (WRF Nmm)
snod 72

Iako će nas prizemni ciklonalni centar u ponedjeljak već napustiti, po visini će se preko našeg područja zadržavati nestabilna zračna masa u hladnom sjeveroistočnom visinskom strujanju, povezana uz ciklonu višim slojevima troposfere. Ponedjeljak će zbog toga biti promjenjiv, povremeno uz oborine, iako one neće biti ni česte ni obilne kao tijekom nedjelje. U gorju je i dalje moguć snijeg, a malo susnježice može biti čak sve do nizina unutrašnjosti. Bura će Jadranu biti jaka i olujna, a vrlo vjetrovito će biti i unutrašnjosti zemlje, gdje očekujem vrlo jake udare sjeverca. Najviše dnevne temperature u velikom dijelu zemlje bit će jednoznamenkaste, pa čak i ponegdje na Jadranu. Sjeverni vjetrovi će dodatno pojačavati dojam hladnoće, pa se valja toplo odjenuti.

Hladna sredina tjedna

Slično vrijeme moglo bi se zadržati u utorak, koji će biti nestabilniji i hladniji unutrašnjosti nego na Jadranu, a ne isključuje se mogućnost da osim kiše, malo snijega bude i u najnižim predjelima, iako se neće zadržavati na tlu.

Izvor:Crometeo.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 3 travnja, 2015 22:50