Crveno upozorenje Meteoalarma za Dalmaciju

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 30 siječnja, 2015 12:25

Crveno upozorenje Meteoalarma za Dalmaciju

Crveno upozorenje, prema objašnjenju na stranicama Meteoalarma, označava izuzetno opasno vrijeme. ‘Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život’, navodi Meteoalarm.

Upozoravaju da će na dubrovačkom i splitskom području biti visokih valova te da je moguće plavljenje niske obale. Očekuje se da će srednja brzina vjetra biti veća od 65 kilometara na sat, a najjači udari veći i od 95 kilometara na sat.

HR-150130

meteoalarm.hr

Zbog obilne kiše za dubrovačko područje izdano je žuto upozorenje, a za splitsko, za koje prognoziraju izraženije pljuskove s grmljavinom, narančasto.

Jako jugo pogodilo je i šibensko područje te je poplavilo manji dio rive. Nevrijeme je prouzročilo probleme i ugostiteljima na splitskoj Rivi.

U prekidu više brodskih linija

Zbog jakog juga u prekidu je više trajektnih, katamaranskih i brodskih linija na splitskom, riječkom, zadarskom i dubrovačkom području.

Po izvješću Hrvatskoga autokluba (HAK) u 11,30 sati, u prekidu su trajektne linije: Valbiska-Lopar, Zadar-Mali Lošinj, Makarska-Sumartin, Split-Vis, Split-Vela Luka-Lastovo, Sućuraj-Drvenik, Sobra-Prapratno i Suđurađ-Dubrovnik.

Trajekt na linija Brestova-Porozina prevozi samo osobna vozila. U prekidu su katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Rijeka, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Lastovo – Vela Luka -Hvar – Split i Korčula- Hvar-Split

Ne plove ni brodovi na linijama Mali Lošinj-Unije-Susak, Šipan-Lopud-Koločep-Dubrovnik i Drvenik Veli – Drvenik Mali – Trogir – Split.

Jugo-Primošten10

Foto:Luigi Shkreli

 

Prognoza vremena

Promjenljivo do pretežno oblačno, povremeno s kišom, a u gorskom području susnježicom i snijegom. Na Jadranu će kiša mjestimice biti obilnija, uz moguće izraženije pljuskove s grmljavinom.

U nizinama unutrašnjosti kiša će poslijepodne i osobito navečer prijeći u susnježicu, mjestimice i snijeg.

Puhat će umjeren i na udare jak jugoistočni i jugozapadni vjetar, krajem dana u okretanju na sjeverni, a na Jadranu umjereno do jako, mjestimice i olujno jugo i jugozapadnjak.

Izvor:Dnevnik.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 30 siječnja, 2015 12:25