Dalmacija bi se do kraja tjedna mogla suočiti s ekstremnim oborinama

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 5 listopada, 2015 18:44

Dalmacija bi se do kraja tjedna mogla suočiti s ekstremnim oborinama

Novi tjedan donosi vrlo promjenjivo vrijeme, no tek bi vikend donio jako pogoršanje vremena s obilnom kišom

Samo nas deset dana dijeli od sredine klimatološke jeseni, a prave jeseni u Dalmaciji i dalje nema. I početkom listopada prate nas temperature zraka koje su više od prosjeka za dio godine, a svi željni jesenskog kupanja u moru mogu to bez problema napraviti pošto je more diljem Dalmacije toplije od 20°C. Na jugu Dalmacije doseže i 23 stupnja.

Vremenske prilike u novom tjednu ipak će sve više nalikovati pravoj jeseni, osobito krajem tjedna, kada je moguća škura bura i prvo značajno zahlađenje ovog listopada.

U ponedjeljak će biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Dok će na sjevernom Jadranu većinom biti suho, u Dalmaciji će povremeno biti kiše, pljuskova i grmljavine. Najviše oborina past će u Zagori sjeverne i srednje Dalmacije. Puhat će slabo do umjereno jugo, na sjevernom Jadranu i jugozapadnjak, prema kraju dana vjetar će posvuda dodatno oslabiti. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 11 do 16°C, uz obalu i na otocima od 16 do 20°C. Najviše dnevne temperature od 19°C ponegdje u Zagori do 25°C.

Utorak će biti vrlo promjenjiv s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Iako je već od jutra moguća slaba kiša, tek se navečer sa zapada očekuje novo jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, a oborine će ponegdje biti i obilnije. Puhat će slabo do umjereno jugo koje ponegdje na moru u drugom dijelu dana može biti pojačano do jako. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 16°C, uz obalu i na otocima od 16 do 20°C. Najviše dnevne temperature od 19°C do 25°C.

Srijeda donosi vrlo promjenjivo vrijeme. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine. Lokalno će unutar 24 sata pasti više od 30 litara oborine po kvadratnom metru. U početku će još puhati jugo koje će danju slabiti i prestati, a popodne će se sa sjevernog Jadrana prema Dalmaciji širiti umjeren zapadnjak do tramontana koja na moru ponegdje može biti i jaka. Jutro će biti relativno toplo, najviše dnevne temperature većinom od 19 do 25°C.

kiša primošten poplava

Četvrtak će biti malo stabilniji u odnosu na prethodne dane, pa će donijeti nešto više sunčanih razdoblja, ali su i dalje, većinom u Dalmaciji, mogući povremeni pljuskovi ili slaba kiša. Na sjevernom Jadranu će puhati slaba do umjerena bura i tramontana, u Dalmaciji većinom slab vjetar promjenjiva smjera. Temperature zraka u Dalmaciji bez veće promjene, na sjevernom Jadranu malo niže.

Petak će biti djelomično sunčan sa sve više oblaka prema kraju dana. Novi kišni val zahvatit će Jadran navečer sa zapada, a ponegdje su mogući pljuskovi s grmljavinom. Tijekom dana zapuhat će slabo jugo koje će navečer početi jačati. Jutro će biti malo svježije u odnosu na prethodne dane, najviše dnevne temperature većinom od 19 do 23°C.

Izgleda vremena za dane vikenda još nisu posve jasni. Sigurno je da nam stiže nova jaka ciklona, a s njom i obilne kiše, no o položaju sustava ovisit će hoće li i koliko zahladiti.

kiša primošten poplava

Prema današnjim prognostičkim materijalima, čini se da nam subota donosi pretežno oblačno vrijeme. U Dalmaciji će cijeli dan biti kiše, pljuskova i grmljavine. Lokalno su moguće ekstremne količine oborina, i preko 100 litara po kvadratnom metru. Na sjevernom Jadranu u početku suho, ali će tijekom dana biti sve kišovitije. Na sjevernom Jadranu će zapuhati umjerena do jaka bura, podno Velebita do kraja dana i olujna s orkanskim udarima. U Dalmaciji levant i jugo koje će na jugu Dalmacije biti jako s olujnim udarima u drugom dijelu dana. Najviše dnevne temperature većinom od 16 do 23°C.

U nedjelju umjereno do znatno oblačno, povremeno kišu i grmljavinske pljuskovi koji u Dalmaciji ponovno mogu biti obilniji. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna, a na jugu Dalmacije levant i jugo. Na sjevernom Jadranu osjetno hladnije s najvišim dnevnim temperaturama od 12 do 17°C, u Dalmaciji od 17 do 23°C.

Izvor:Dalmacijanews.hr/Rade Popadić

Foto:Ivan Pancirov ©

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 5 listopada, 2015 18:44