Dalmacija na pragu temperaturnih rekorda za prosinac

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 4 prosinca, 2015 11:43

Dalmacija na pragu temperaturnih rekorda za prosinac

Vikend nam donosi nastavak stabilnog vremena s natprosječno visokim temperaturama zraka, gotovo potpunom bezvjetricom, te lokalnom maglom ili niskim oblačnim slojem

 

Zakoračili smo u prosinac, a time i u klimatološku zimu. To se nikako ne bi moglo primjetiti po temperaturama zraka koje su znatno više od normale za ovaj dio godune. Primjerice, u četvrtak su najviše dnevne temperature u Dalmaciji bile većinom od 15 do 20 Celzijevih stupnjeva.

Zamalo rekord u Dubrovniku

U Dubrovniku je temperatura dosegla 20,0°C, što je samo 0,3°C niže od temperaturnog rekorda za mjesec prosinac koji je postavljen točno prije godinu dana, 3.12.2014. godine. Jučerašnji je dan tek šesti  prosinački dan  (od 1961. godine) u kojemu je temperatura dosegnula ili prešla 20,0°C. To se prvi put od početka službenih mjerenja dogodilo 5.12.1979 (20,2°C), potom 4.12.2000 (20,0°C),  1 i 2.12.2014 (20,1°C) te 3.12.2014 (20,3°C).
Uz Dubrovnik je tijekom četvrtka najtopliji bio Mljet s temperaturom od 21°C. Temperatura mora kod Dubrovnika  je i dalje  visokih 19°C, kao i kod Hvara i Komiže.

Vikend kao stvoren za planine

Da se nalazimo u hladijem dijelu godine svjedoče tek jutarnje temperature u Zagori, koje su oko nule, a i magla se javlja ne samo u kotlinama zaobalja, nego i ponegdje na moru. Vikend nam donosi nastavak stabilnog vremena s natprosječno visokim temperaturama zraka, gotovo potpunom bezvjetricom, te lokalnom maglom ili niskim oblačnim slojem.
Vikend će biti kao stvoren za planinare jer će planine biti okupane suncem, dok će veći dio Zagore biti prekriven maglom i niskim oblacima. Također, planinari mogu očekivati neobično toplo vrijeme bez vjetra, a tamo gdje je prije desetak dana pao snijeg, sada će se ubrzano topiti.

Petak donosi nastavak stabilnog vremena. Bit će djelomično sunčano, ponegdje uz maglu i oblake koji se mogu zadržati veći dio dana. Oblačnije na sjevernom Jadranu i otvorenom moru. U većini predjela vladat će bezvjetrica ili će puhati slab vjetar promjenjiva smjera. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 7°C, uz obalu i na otocima od 7 do 14°C. Najviše dnevne temperature od 12°C ponegdje u Istri do 19°C na jugu Dalmacije.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će tijekom subote. Magla ili niski oblačni sloj ponegdje će se zadržati velik dio dana, osobito na otvorenom moru. Bit će tiho ili uz slab vjetar promjenjiva smjera. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 5°C, uz obalu i na otocima od 7 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 11°C ponegdje u Istri do 18°C na jugu Dalmacije.

Stabilno vrijeme prevladavat će i u nedjelju. U većini predjela djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom, a mjestimice će biti magla ili niskih oblaka koji se mogu zadržati i veći dio dana. Bit će tiho ili uz slab vjetar promjenjiva smjera. Temperautre bez promjene ili ne znatno niže.

Izvor:Dalmacijanews.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 4 prosinca, 2015 11:43