Danas je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 22 rujna, 2020 10:35

Danas je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Ministarstvo unutarnjih poslova, uz podršku Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i drugih partnera koji su se uključili u projekt ‘Lily’, izradilo novi spot primarno usmjeren na senzibilizaciju osoba muškoga spola – priopćeno je iz Policijske uprave šibensko-kninske.

Naziv projekta, pa tako i novog spota ‘Lily’, simbolično asocira na ime sutkinje Općinskog suda u Zagrebu koja je ubijena 22. rujna 1999. godine. Počinitelj je tada vatrenim oružjem tijekom brakorazvodne parnice ubio spomenutu sutkinju, svoju suprugu i njenu odvjetnicu te teško ranio zapisničarku.

Hrvatski Sabor 2004. godine proglasio je zato 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

– Projekt ‘Lily’ ima multimodularni karakter te se kroz niz aktivnosti kontinuirano provodi od 10. lipnja 2019. godine diljem Hrvatske s ciljem umrežavanja svih nadležnih državnih tijela, organizacija civilnog društva, pravnih osoba i drugih društveno odgovornih subjekata, kako bi koordinirano pronašli zajednički odgovor u sprječavanju svih oblika nasilja nad ženama.

U sklopu projekta ‘Lily’ ovoga puta pristupilo se, kroz izradu videospota, modulu usmjerenom prema senzibilizaciji muškaraca. Potičemo dječake i muškarce na kulturu nenasilja, dijaloga, tolerancije, kao i na ravnopravnost spolova i važnosti nenasilnog ponašanja – navodi se iz policije.

Građani koji imaju saznanja o nasilju, nasilje svakako trebaju prijaviti policiji i to u slučaju trenutne izloženosti nasilju žurnim pozivom na broj 192, putem on line aplikacije za prijavu zlostavljanja djece Red Button ili putem elektronske pošte [email protected]

– Odgovornost za sprječavanje nasilja i zaštitu žrtava sigurno je jedna od najvećih i najvažnijih odgovornosti policije, ali odgovornost leži i na čitavoj zajednici, odgovornost da se saznanje o nasilju prijavi, čime će se pokrenuti sustav podrške i pomoći žrtvi nasilja. Nasilje je društveni problem, stoga zajedno prekinimo šutnju! – upozoreno je iz policije.

 

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 22 rujna, 2020 10:35