Danas je Svjetski dan darivatelja krvi: ‘Hvala vam na humanosti i svakoj darovanoj dozi’

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 14 lipnja, 2019 16:26

Danas je Svjetski dan darivatelja krvi: ‘Hvala vam na humanosti i svakoj darovanoj dozi’

Povodom Svjetskog dana darivatelja krvi Gradsko drušvo Crvenog križa Šibenik uputilo je četstitku svim darivateljima kojima zahvaljuju na iskazanoj humanosti i svakoj darovanoj dozi – piše Šibenik.in

 

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se diljem svijeta 14. lipnja kako bi se podigla razina svijesti o potrebama i važnosti sigurne krvi i krvnih pripravaka. Transfuzijom krvi i krvnih pripravaka darivatelji krvi pomažu u spašavanju milijuna života svake godine.

Inače, jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života, a svake se godine u svijetu prikupi 92 milijuna doza krvi. Otprilike polovica ih se prikupi u zemljama visokih prihoda, u kojima živi samo 15 posto svjetske populacije. Mnogi pacijenti kojima je potrebna transfuzija, osobito u zemljama u razvoju, nemaju pravovremeni pristup sigurnoj krvi.

Prikupljanje krvi od dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi je temelj za osiguravanje dovoljnih zaliha sigurne krvi. Osobe koje redovito dobrovoljno daruju krv su najsigurniji izvor krvi jer se na taj način događa manje infekcija koje se prenose krvlju, nego u hitnoj situaciji kad članovi obitelji daruju krv ili kad se davanje krvi plaća.

Osiguravanje sigurne i dostatne količine krvi kroz dobro organiziran nacionalni sustav darivanja trebao bi biti sastavni dio nacionalne zdravstvene strategije svake zemlje. U mnogim zemljama, potražnja nadmašuje ponudu, te su stoga službe koje se bave prikupljanjem krvi pred velikim izazovom jer moraju osigurati dovoljne količine krvi i istovremeno se pobrinuti za kvalitetu i sigurnost.

Cilj Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) je da se do 2020. godine u svim zemljama sve zalihe krvi prikupe od dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi. Danas su u 62 zemlje svijeta nacionalne zalihe krvi prikupljene od dobrovoljnih darivatelja krvi. Ali u 40 zemalja još uvijek se ovisi o obiteljskom darivanju krvi i plaćenim darivateljima krvi i manje od 25 posto doza krvi prikupi se od dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krv.

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 14 lipnja, 2019 16:26