Danas još stabilno, u nedjelju stižu promjene

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 21 listopada, 2017 09:41

Danas još stabilno, u nedjelju stižu promjene

U subotu će u istočnoj Hrvatskoj biti pretežno sunčano uz prolazno umjerenu naoblaku, a ujutro mjestimice i kratkotrajnu maglu, osobito u Posavini. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 9 °C, a najviša dnevna između 22 i 24 °C.

I u središnjoj će Hrvatskoj danju biti ugodno toplo uz najvišu temperaturu između 20 i 24 °C i samo će rijetko puhati slab do umjeren jugozapadni vjetar. Prevladavat će sunčano vrijeme, a ujutro će mjestimice biti i kratkotrajne magle.

Niskih oblaka i magle bit će na dijelu sjevernog Jadrana, gdje je prema večeri sve vjerojatnija mjestimična slaba kiša. Ujutro će magle biti i ponegdje po kotlinama Like, gdje će temperatura zraka biti tek poneki °C iznad nule. Uz ipak u većini predjela dosta sunca te većinom slab vjetar, najviša će temperatura zraka biti oko 20 °C.

Smanjene vidljivosti zbog magle ili sumaglice bit će ponegdje i na srednjem Jadranu, ujutro i u unutrašnjosti Dalmacije. Povremeno će biti umjerene naoblake, a  vjetar će uglavnom biti slab, većinom zapadni i sjeverozapadni, javlja HRT.

Foto-lipanj-

Na jugu Hrvatske pretežno sunčano, mjestimice uz umjerenu naoblaku i sumaglicu, a uz većinom slab vjetar more će biti mirno ili malo valovito.

Uz umjereno i jako jugo na Jadranu će već od jutra mjestimične kiše biti na sjevernom dijelu. Prema večeri kiša će biti češća, lokalno i izraženija, a jakih pljuskova s grmljavinom u noći na ponedjeljak bit će i u Dalmaciji. Potkraj nedjelje i u noći na ponedjeljak na sjevernom će dijelu zapuhati olujna bura koja će setijekom ponedjeljka proširiti duž cijele obale. Postupno će se razvedravati i u utorak će ponovno biti suho, no i dalje vrlo vjetrovito, posebice u Dalmaciji. Bura i sjeverni vjetar oslabjet će sredinom tjedna pa će dnevna temperatura ponovno biti u porastu.

Na kopnu također u nedjelju sa zapada stiže naoblačenje s kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom. Do kraja dana lokalno će, osobito u gorju, pasti i zamjetna količina. Na krajnjem će istoku veći dio nedjelje biti suh, naoblačenje će u te predjele stići tek navečer, no u ponedjeljak će ondje prevladavati oblačno s kišom, a na zapadu će se razvedravati. Početak idućeg tjedna bit će zamjetno svježiji i relativno vjetrovit, a od utorka će ponovno biti uglavnom suho.

Dakle, u subotu će završiti dugotrajnije relativno toplo te većinom suho razdoblje. U nedjelu će lokalno biti i obilnije kiše, a uz pad temperature zraka u višem gorju past će i malo snijega.  Nakon niza mirnih dana, gotovo bez jačeg vjetra, treba upozoriti na vrlo vjetrovito vrijeme u prvoj polovini tjedna, koji će diljem Hrvatske biti znatno hladniji od ovoga tjedna, u mnogim mjestima vrlo vjerojatno i od prosjeka za ovo doba godine. No, već u tjednu u kojem završava listopad i počinje studeni, te u prvim tjednima studenoga povećana je vjerojatnost za ponovno toplije razdoblje, ali ipak ne uz ovako visoku temperaturu kakvu smo imali prošlih dana, kažu prognostičari HRT-a.

Izvor:Šibenik.in

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 21 listopada, 2017 09:41