Danas toplinski udar u Dalmaciji: živa se penje do +38 stupnjeva!

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 8 kolovoza, 2015 10:33

Danas toplinski udar u Dalmaciji: živa se penje do +38 stupnjeva!

Vruće, vruće i opet vruće – tako bi se u tri riječi mogla opisati vremenska vikend prognoza za Split i okolicu, doznaje Slobodna od meteorologinje iz Pomorsko-meteorološkog centra Split Lidije Fuštar.

– U ova dva dana očekujemo vrhunac toplinskog vala, a temperature se mogu penjati i do 38 Celzijevih stupnjeva. U subotu bi, doduše, u popodnevnim satima moglo biti i lokalnih pljuskova s grmljavinom, pa bi tako alkari na Čoji u subotu mogli malo okisnuti, ali u nedjelju sigurno neće.

Ni s noćnim temperaturama nećemo se puno usrećiti, jer će one i dalje biti jako visoke – poručuje Fuštar, uz napomenu kako se prolazno nevrijeme neće odraziti na pad temperature, koji mnogi priželjkuju. U nedjelju ćemo se, kaže ona, također “kuhati”, a na nebu ne bi trebalo biti ni oblačka.

– Nakon vruće i stabilne nedjelje, početak tjedna donosi nam malo promjenjiviju situaciju, kao posljedicu ciklone iz Italije. Temperature će također malo pasti, ali i dalje će se zadržavati između 33 i 36 stupnjeva, što ne možemo baš nazvati osvježenjem.

Temperatura mora također će biti oko 28 stupnjeva – informirala nas je ova stručnjakinja, piše Slobodna Dalmacija.

Pijte vode

Iz Zavoda za javno zdravstvo također upozoravaju da ovakve vrućine mogu biti jako opasne za zdravlje, donoseći popis onoga što možete poduzeti da se zaštitite od nje.

Uz standardno preporučljive velike količine vode, ali i rashlađivanje prostorija u kojima boravite, također savjetuju laganu posteljinu, po mogućnosti bez jastuka kako bi se izbjegla akumulacija topline.

gušti na valovima u primoštenu

Oni koji imaju zdravstvene probleme trebali bi lijekove držati na temperaturi nižoj od 25 ˚C ili u hladnjaku.

– Tražite pomoć ako osjećate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju; što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu – samo je dio njihove opsežne preporuke.

Izvor:Šibenik.in/Slobodna Dalmacija

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 8 kolovoza, 2015 10:33