Dobro je znati! Napravi sredstvo za dezinfekciju ruku

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 12 ožujka, 2020 08:14

Dobro je znati! Napravi sredstvo za dezinfekciju ruku

Da biste napravili sredstvo za dezinfekciju ruku, potreban vam je izopropilni alkohol ili izopropanol koji se može kupiti u mnogim dućanima, ima ga čak i u ljekarnama. S time da će vam u ljekarnama najvjerojatnije ponuditi 70%-tni etanol, što nije ista stvar, piše Index.hr.

Izopropanol možete u Hrvatskoj potražiti u specijaliziranim radnjama za elektroničku opremu jer se on najčešće koristi za čišćenje elektroničkih komponenata. Cijena po litri dosta varira, zavisi od proizvođača i prodajnog mjesta, a obično je između 50 i 100 kuna.

Uz izopropanol trebat će vam gel aloe vere, posuda, žlica, lijevak, spremnik s raspršivačem ili spremnik za tekući sapun.

Prvo trebate u posudu uliti ⅔ šalice alkohola i ⅓ šalice aloe vere i dobro promiješati. Nakon toga možete smjesu uliti pomoću lijevka u spremnike. Ako vam smeta miris alkohola, možete dodati 5 do 10 kapi eteričnog ulja lavande ili čajevca.

Može poslužiti i votka

Ako ne možete nabaviti izopropanol, možete koristiti piće kojeg ima gotovo u svakoj našoj trgovini – votku. U tom vam slučaju treba bilo koja marka votke, gel aloe vere i mala bočica od 30 do 60 ml.

Prvo bočicu napunite do ⅓ votkom, a ostatak napunite gelom aloe vere i dobro protresite. Možete dodati 10 do 15 kapi eteričnog ulja lavande ili čajevca kako biste prikrili miris alkohola.

(IZVOR: www.index.hr)

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 12 ožujka, 2020 08:14