Dolazi nam jaka bura: Vjetar bi mogao puhati i do 200 km/h

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 3 ožujka, 2015 19:40

Dolazi nam jaka bura: Vjetar bi mogao puhati i do 200 km/h

PRED nama je osjetna promjena vremena koja će nam donijeti zahlađenje, snijeg u gorju, ali i olujnu buru na Jadranu. Orkanske udare bure na uobičajenim mjestima kao što su Senj, Maslenica ili Krčki i Paški most pojedinačni udari bure mogu prelaziti i 180 km/h, očekujemo od sutra popodne do subote, javlja portal Vrijeme.net.

Prema trenutno raspoloživim prognostičkim kartama pred nama je jedna od najjačih bura u nekoliko zadnjih godina tako da je vrlo velika vjerojatnost potpunog prekida prometa između kopna i mora u idućih nekoliko dana. Predviđa se srednja brzina bure i do 35 m/s (125 km/h) što znači da bi pojedinačni udari mogli približavati i 200 km/h.

Uzrok je premještanje ciklone preko Jadrana. Kako su gradijenti tlaka na stražnjoj strani ciklone vrlo veliki imamo sve uvjete zadovoljene za buru. Osim na sjevernom Jadranu, olujnu buru očekujte u četvrtak i petak i u Dalmaciji.

Najviše oborina, mjestimice i vrlo obilne pljuskove, očekujemo na Jadranu i u krajevima uz Jadran kao i u istočnoj Slavoniji i većem dijelu Bosne i Hercegovine. U sjeverozapadnom dijelu zemlje oborina će biti manje, ali valja skrenuti pozornost na povremeno vrlo jak, u gorju i olujan, sjeverac.

Bliže vikendu – bliže snijegu

Bit će i snijega, ali većinom u gorju. Što se nizina tiče, snijeg očekujemo u Slavoniji i mjestimice u Istri i na Kvarneru, gdje će on uglavnom biti posljedica olujne bure. U gorju su moguće značajne količine kao i u većem dijelu Bosne i Hercegovine.

Državni hidrometeorološki zavod ranije je najavio da bi u petak snijega moglo biti i u unutrašnjosti Dalmacije.

“Pred nama je meteorološki vrlo interesantno razdoblje, ali na žalost i vrijeme koje može stvarati velike poteškoće u odvijanju cestovnog, zračnog i pomorskog prometa pa čak ponegdje izazivati materijalnu štetu. Zato preporučujemo da pozorno pratite meteorološka izvješća u sredstvima javnog priopćavanja kao i izdana upozorenja na opasne vremenske pojave koje će pravovremeno dostavljati Državni hidrometeorološki zavod”, pozivaju na Vrijeme.net-u.

otoci

Foto: Ivan Pancirov

 

Meteoalarm za sutra

Meteoalarm za sutra pokazuje žuto upozorenje na području Gospića, Splita i Dubrovnika, a narančasto za regiju Rijeke.

Žuti alarm označava potencijalno opasno vrijeme. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali morate biti na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima. Ostanite informirani o očekivanim meteorološkim uvjetima i izbjegnite moguće rizike.

Što se tiče narančastog upozorenja, ono označava da je vrijeme opasno i da su moguće štete i ljudske žrtve ukoliko se građani ne informiraju o očekivanim meteorološkim uvjetima te im se prilagode.

Izvor:Index.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 3 ožujka, 2015 19:40