Doznajte kakvo nas vrijeme očekuje do kraja srpnja?

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 19 srpnja, 2016 10:42

Doznajte kakvo nas vrijeme očekuje do kraja srpnja?

Za razliku od prethodnog, u aktualnom tjednu neće biti većih meteoroloških iznenađenja. Prevladavat će stabilno, anticiklonalno vrijeme uz vrućine. Ipak, posebno izražene vrućine nisu na vidiku.

Za nama je meteorološki tjedan za pamćenje. Pamtit ćemo ga najviše po osjetnom zahlađenju i buri. Podsjetimo, u dijelovima Dalmacije temperature zraka su krajem prošlog tjedna unutar 48 sati pale, ovisno o lokaciji, od 14 do 21 Celzijevih stupanj. Bura je svu svoju moć pokazala u petak i noći na subotu kada su čak ponegdje uz obalu udari prelazili 100 km/h, a podno Velebita su prelazili ljeti izrazito rijetko viđenih 140 km/h. Temperature mora su također osjetno pale, a od nedjelje vrijeme se počelo stabilizirati.

Iako je na cijelom Jadranu tijekom ponedjeljka bilo suho i barem djelomično sunčano, popodne je mjestimice bilo pojačanog vjetra s jakim i vrlo jakim udarima. Primjerice na Lastovu je sjeverozapadni vjetar popodne dosegao prosječnu brzinu od 20 čvorova. Današnji dan donio je miješanje tramontane i maestrala, pa su Jadranom dominirali prizemni vjetrovi od NW do SW smjera. Dodatno je zatoplilo u odnosu na nedjelju, pa su najviše dnevne temperature bile od 28 do 34°C. I temperature mora počele su se lagano “oporavljati” nakon temperaturnog šoka u dane vikenda.

Za razliku od prethodnog, u aktualnom tjednu neće biti većih meteoroloških iznenađenja. Prevladavat će stabilno, anticiklonalno vrijeme uz vrućine. Ipak, posebno izražene vrućine nisu na vidiku.

Pretežno vedro bit će tijekom utorka. U noći će puhati slaba do umjerena bura, podno obalnog gorja ponegdje pojačana. Danju će puhati slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova, a na vanjskim otocima i na otvorenom moru Dalmacije prolazno će biti jakog sjeverozapadnog vjetra. Navečer su na jugu Dalmacije mogući jaki udari bure. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 14 do 18°C, uz obalu i na otocima od 19 do 24°C. Najviše dnevne temperature od 28 do 33°C.

Srijeda donosi nastavak stabilnog i pretežno sunčanog vremena. Popodne u zaleđu Kvarnera postoji manja mogućnost pljuska. Noću će puhati slaba, ponegdje umjerena bura. Danju većinom slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova, na otvorenom moru Dalmacije popodne pojačan sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 14 do 18°C, uz obalu i na otocima od 19 do 24°C. Najviše dnevne temperature od 28 do 33°C.

 

Četvrtak će biti pretežno vedar. Noću tiho ili slaba bura, danju će puhati slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova, na zapadnoj obali Istre i slabo jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 15 do 19°C, uz obalu i na otocima od 21 do 25°C. Najviše dnevne temperature od 29 do 34°C.

Pretežno vedro vrijeme nastavit će se i tijekom petka. Navečer je zaleđu Kvarnera moguća promjenjiva naoblaka. Noću tiho ili slab burin, danju će puhati slab jugozapadnjak, na sjevernom Jadranu ponegdje i slabo jugo. Temperature zraka bez promjene u odnosu na četvrtak.

Subota i dalje stabilna. U Dalmaciji će prevladavati vedro, na sjevernom Jadranu je osobito u drugom dijelu dana moguća promjenjiva naoblaka. Noću tiho ili burin, danju će puhati slab maestral. Najviše dnevne temperature od 29 do 34°C.Primoštenska obala prkosi nadolazećoj jeseni

U većini krajeva sunčano će biti tijekom nedjelje. Ipak, osobito su u zaleđu Istre i Kvarnera mogući povremeni pljuskovi s grmljavinom, a popodne se mogu pojaviti i ponegdje u Dalmatinskoj zagori. Puhat će slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, koji na otvorenom moru Dalmacije popodne može biti pojačan. Bit će vruće.

Kupači u listopadu

Prema aktualnim prognostičkim materijalima, stabilno vrijeme s uobičajenim ljetnim vrućinama zadržat će se i do kraja srpnja.

Izvor:Dalmacijanews.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 19 srpnja, 2016 10:42