Druga marčana bura: Pročitajte kolike se brzine vjetra očekuju u Dalmaciji

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 11 ožujka, 2015 21:09

Druga marčana bura: Pročitajte kolike se brzine vjetra očekuju u Dalmaciji

Pred nama je druga marčana bura, ali se ona ni po trajanju ni po intenzitetu neće moći mjeriti s prvom.

Prošloga tjedna puhala je jedna od najjačih bura posljednjih godina u Dalmaciji. Rečenica koju ste, nema sumnje, zadnjih dana često slušali i čitali. Prije te bure, prognoze i prognostičke službe danima su upozoravale da nam ne dolazi bilo kakva, već iznimno jaka bura koja će stvarati i materijalnu štetu. Tih dana postojala je određena doza skepticizma prema takvoj prognozi, no vidjeli smo, prognoza se potpuno ostvarila.

vjetar u primoštenu

Foto:Luigi Shkreli

 

S najavom nove bure sada se događa obrnuta situacija! Kako je prošlotjedna bura bila višednevna i puno jača od prosječne “marčane” bure, sada se ljudi pitaju hoće li nam se ponoviti prošlotjedni scenarij. Druga marčana bura bit će znatno slabija od prve, te će trajati i znatno kraće. Svoj vrhunac nadolazeća će bura imati u noći na četvrtak i rano ujutro, te ponovno navečer. Bura će, kako joj i priliči, biti najjača ispod Velebita i isključivo će tamo imati povremene orkanske udare (> 118 km/h). Drugdje u Dalmaciji bura će povremeno imati olujne udare (> 62 km/h), no oni neće biti česti kao kod zadnje ciklone. Već u petak bura će zamjetno oslabiti, a u subotu i potpuno prestati. Ipak, kako je kod zadnje bure bilo mnogo srušenih i oštećenih stabala, ako nadolazeća bura polomi pokoju granu bit će to isključivo zato jer je prošla bura već napravila štetu nekom stablu.

Kiše neće biti gotovo do kraja tjedna, a tek u nedjelju navečer može pasti pokoja litra.

Četvrtak donosi djelomično sunčano i suho vrijeme, povremeno uz promjenjivu naoblaku. Puhat će umjerena do jaka bura, ponegdje uz olujne udare. Podno Velebita ujutro i navečer ponegdje su mogući i orkanski udari bure. Na otvorenom moru može biti i tramontane. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju u zaobalju od 2 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature od 11 do 16°C, u Zagori samo ponegdje malo niže.

Djelomično sunčano, samo ponegdje uz prolaznu promjenjivu naoblaku i suho bit će tijekom petka. Ujutro umjerena do pojačana bura i tramontana, podno Velebita i dalje jaka s olujnim udarima. Vjetar će danju posvuda biti u slabljenju, a navečer će samo malo ojačati. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju u zaobalju od 2 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature od 12 do 17°C, u Zagori samo ponegdje malo niže.

jugo u primoštenu

Foto:Ivan Huljev

 

Djelomično sunčano i suho bit će tijekom subote. Samo je na Kvarneru navečer ponegdje moguća pokoja kiša kap. Ujutro će puhati većinom slaba bura, danju će prestati i okretati na slabo jugo i levant. Jutro će biti malo hladnije, a u kotlinama Zagore moguć je slab mraz. Najviše dnevne temperature većinom od 12 do 17°C.

U nedjelju će biti manje sunca u odnosu na prethodne i dane, iako će se u većini krajeva veći dio dana zadržati suho. Mogućnost za kišu najveća je navečer, osobito na moru sjevernog Jadranu, gdje može i zagrmiti. Puhat će umjereno, ponegdje na moru popodne i jako jugo s olujnim udarima. Jutarnje temperature zraka bit će u laganom porastu, a najviše dnevne bez veće promjene u odnosu na subotu.

Izvor:Dalmacijanews.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 11 ožujka, 2015 21:09