Druga marčana imat će orkanske udare; doznajte kakvo nas vrijeme očekuje na Uskrs

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 21 ožujka, 2016 11:40

Druga marčana imat će orkanske udare; doznajte kakvo nas vrijeme očekuje na Uskrs

Nova će se ciklona sasvim približiti Jadranu tijekom srijede, kada se očekuje glavnina njenoga utjecaja na vrijeme u našim krajevima

Za razliku od većeg dijela ožujka, kraj tjedna za nama donio je obilje sunca i dnevne topline. Proljeće je i kalendarski počelo tijekom jučerašnjeg dana. Stabilan niz nije dugo potrajao, pa su se već danas vratili kišni oblaci, kao posljedica približavanja nove ciklone koja se trenutno centrom nalazi nad zapadnim Sredozemljem. Ova će se ciklona sasvim približiti Jadranu tijekom srijede, kada se očekuje glavnina njenoga utjecaja na vrijeme u našim krajevima. Zapuhat će druga marčana bura koja će nagovijestiti stabilan kraj tjedna, pa će razdoblje od petka do kraja nedjelje biti sunčano, danju i ugodno toplo.

U ponedjeljak će biti umjereno do znatno oblačno. Povremeno će biti kiše, više u zaleđu sjeverne Dalmacije. Puhat će slabo do umjereno jugo koje će navečer na sjevernom Jadranu prestati, a na jugu Dalmacije pojačati. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 8°C, uz obalu i na otocima od 9 do 13°C. Najviše dnevne temperature većinom od 13 do 17°C.

Utorak će u Dalmaciji biti umjereno do znatno oblačan. Ponegdje će pasti malo kiše, iako će se u mnogim predjelima zadržati suho. Na sjevernom Jadranu djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i suho. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana zapuhat će umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna s orkanskim udarima. Jugo će se najdulje zadržati na jugu Dalmacije, ali će navečer okretati na levant. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 10°C, uz obalu i na otocima od 10 do 15°C. Najviše dnevne temperature od 12 do 18°C.

Srijeda će u većini predjela biti umjereno do znatno oblačna. Više sunčanih razdoblja i suha vremena na sjevernom Jadranu, a više kiše u Dalmaciji, gdje mjestimice može biti pljuskova s grmljavinom. U planinama će povremeno biti snijega, osobito iznad 1.200 metara nadmorske visine. Puhat će umjerena do jaka bura, ponegdje i olujna, a podno Velebita će mjestimice biti orkanskih udara jačih od 160 km/h. Bit će hladnije s popodnevnim temperaturama od 7°C u zaleđu Rijeke do 16°C na jugu Dalmacije.

Četvrtak donosi stabilizaciju vremena. Bit će djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Malo kiše povremeno će još biti u južnoj Dalmaciji, gdje će se zadržati najpromjenjivije. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana, koja u Dalmaciji i dalje može imati olujne udare. Jutro malo hladnije u odnosu na srijedu, a najviše dnevne temperature većinom od 10 do 15°C.

U petak posvuda pretežno sunčano i suho. Puhat će slaba do umjerena tramontana koja ujutro u Dalmaciji još ponegdje može imati vrlo jake udare. Vjetar će do večeri posvuda gotovo prestati. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 5°C, uz obalu i na otocima od 5 do 9°C. Najviše dnevne temperature od 11 do 16°C.

Subota donosi pretežno sunčano vrijeme, na sjevernom Jadranu povremeno uz promjenjivu naoblaku, ali suho. Ujutro i navečer većinom slaba bura, danju će puhati slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova. Jutro svježe, u kotlinama zaobalja moguć je slab mraz. Najviše dnevne temperature od 12 do 17°C.

U nedjelju (Uskrs) djelomično sunčano i suho, promjenjive naoblake bit će povremeno na sjevernom Jadranu. Noću tiho, a danju će zapuhati prvo slabo jugo, a navečer i umjereno koje na moru može imati jake udare. Jutro svježe, danju za oko 2 stupnja toplije u odnosu na subotu.

Izvor:Dalmacijanews.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 21 ožujka, 2016 11:40