Dva snažna potresa s epicentrom između Zatona i Vodica pogodila su noćas šibensko područje

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 15 rujna, 2018 10:01

Dva snažna potresa s epicentrom između Zatona i Vodica pogodila su noćas šibensko područje

Dva snažna potresa s epicentrom između Zatona i Vodica pogodila su noćas šibensko područje. Prvi potres jakosti 3.0 po Richteru zatresao je u 1,48 sati s epicentrom 10 kilometara od Šibenika, dok je novi, jači potres magnitude 4.0 po Richteru zabilježen u 5,09 sati, a nakon toga je uslijedio niz slabijih potresa – piše Šibenik.in

Kako su izvijestili iz Županijskog centra 112, nakon drugog potresa u 5,09 sati dogodio se niz naknadnih potresa, no znantno slabijih. Iako su pozive građana zbog potresa primili iz cijele županije, nema zabilježene štete.

– Zaprimili smo više od 30 poziva s područja Šibenika, Vodica, Tribunja, Zatona, Rasline, Lozovca, a nitko od pozivatelja nije rekao da došlo do ikakve štete ili oštećenja objekta – izvijestili su iz Županijskog centra 112.

Prvi potres dogodio se u 1 sat i 48 minuta s epicentrom 10 km zapadno-sjeverozapadno od Šibenika, odnosno između Vodica i Zatona Magnituda potresa iznosila je 3.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru je bio IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Potres se osjetio na širem šibenskom području i u cijeloj Dalmaciji, a nakon toga je u 5,09 sati uslijedi jači potres jačine 4.0 prema Richteru.

– Majko mila, probudila sam se od tutnjave i straha! Imala sam osjećaj da mi je epicentar ispod kreveta. Tresli su mi se zidovi, prozor, odsjekle su mi se noge, trajalo je par sekundi ali djelovalo je kao da su minute u pitanju. Cijela obitelj mi se probudila i susjedi, ljudi su počeli izlaziti na balkone i gledati što se dešava. Potresi su se zaredali u zadnje vrijeme, ovo nije normalno – kazala nam je čitateljica iz Vodica.

Drugi, puno jači potres, zabilježen je u 5,09 sati i to s epicentrom kod Zatona, a prema podacima EMSC-a, bio je magnitude 4.0 po Richteru a epicentar je bio na dubini 2 kilometra.

Seizmografi Seizmološke službe Hrvatske zabilježili su u 5 sati i 9 minuta jak potres s epicentrom 10 km sjeverozapadno od Šibenika kod Zatona. Magnituda potresa iznosila je 4.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru je bio V-VI stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Potres se osjetio na širem šibenskom području, izvijestili su iz Seizmološke službe.

– Dobro je zaljuljalo i zatreslo u centru grada Šibenik i kalelargu – komentar je jednog Šibenčanina na Facebooku, a prema komentarima potres se osjetio diljem županije, od Murtera do Kistanja.

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 15 rujna, 2018 10:01