Dvije osobe s područja Šibensko-kninske županije zaražene su koronavirusom, a riječ je o 47-godišnjaku i 20-godišnjaku

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 19 ožujka, 2020 15:07

Dvije osobe s područja Šibensko-kninske županije zaražene su koronavirusom, a riječ je o 47-godišnjaku i 20-godišnjaku

Stigli su rezultati uzoraka s Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” prema kojima su dvije osobe s područja Šibensko-kninske županije pozitivne na virus COVID-19. Tim je povodom ispred zgrade Županije održana konferencija za novinare Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

 

„Riječ je o 47-godišnjem muškarcu iz Zagreba, koji je trenutno na području naše županije u svojoj vikendici u samoizolaciji  jer je bio u izravnom kontaktu s oboljelim osobama koje su se vratile iz inozemstva i kod kojih je potvrđena infekcija virusom COVID-19.Drugi oboljeli je dvadesetogodišnji student iz Šibenika za kojeg su epidemiološki izvidi u tijeku. Obojica imaju blage kliničke simptome“. kazao je župan Goran Pauk.

 

Na području Šibensko-kninske županije uspostavljene su dvije karantene; jedna za vozače teretnih vozila, a druga za osobe koje u svom domu ne mogu osigurati uvjete za samoizolaciju. Trenutno su u karanteni dvije osobe.

Dr. med. Blanša Bilić, infektologinja Opće bolnice Šibensko-kninske županije objasnila je kako su u šibenskoj bolnici osigurani svi uvjeti u slučaju da se poveća broj oboljelih.

 

„Osigurane su dvije sobe s dva respiratora, jedna soba za provođenje dijalize, te ginekološkai sala za izvođenje operacije carskog reza ili bilo kojeg drugog operativnog zahvata osoba zaraženih koronavirusom.“, kazala je dr. Bilić, voditeljica Odjela infektologije, dermatologije i venerologije.

 

„Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije do sada je izvršio 13 uzorkovanja, te je testirano ukupno 13 osoba; dvije su pozitivne, a tri nalaza očekujemo večeras. Pod zdravstvenim nadzorom trenutno se nalaze 254 osobe, od toga 21 osoba koja je bila u kontaktu sa zaraženima. U tijeku je obrada kontakata oboljelih osoba.“ kazala je dr. med. Ankica Parat Baljkas, voditeljica službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, te još jednom naglasila koliko je za sprječavanje širenja epidemije važno držati se preporuka o ograničavanju socijalnih kontakata.

„Sve socijalne kontakte potrebno je svesti na minimum, a u svakoj interakciji u zatvorenom prostoru treba držati razmak od minimalno dva metra, na otvorenom metar., kazala je dr. Parat Baljkas.

 

Načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić kazao je kako je policija do  sada dobila 54 dojave o kršenju samoizolacije, a na području županije utvrđeno je ukupno šest prekršitelja kojima će biti izračene kazne.

 

 

 

 

NAČELNIK STOŽERA

 

Nikola Blažević, dipl. iur., zamjenik župana

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 19 ožujka, 2020 15:07