FALI RADNIKA: Ugostitelji ispucali kvote, od Vlade traže novih 4500 stranih radnika u turizmu

PrimostenPlus
od PrimostenPlus 12 lipnja, 2019 16:42

FALI RADNIKA: Ugostitelji ispucali kvote, od Vlade traže novih 4500 stranih radnika u turizmu

Čini se da su hrvatski hotelijeri, ugostitelji i ostali djelatnici u turizmu gotovo sasvim ispucali dosad odobrene kvote stranih radnika, zbog čega su prošlog tjedna Vladi uputili pisani apel. doznaje Jutarnji list.

Pismo su potpisale Hrvatska udruga turizma (HUT) na čelu s bivšim ministrom turizma Veljkom Ostojićem i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), koje od premijera Andreja Plenkovića i Vlade traže dodatne kvote stranih radnika, njih oko 4500, čime bi, udovolji li Vlada tom zahtjevu, ovogodišnja kvota stranaca raspoloživih za rad u turizmu mogla narasti na 20.000.

HUP je pak još 22. svibnja poslao upozorenje da postoji manjak kvota za pojedine kategorije radnika, prije svega u sektoru turizma i ugostiteljstva, u kojemu je od 15.600 dozvola raspoloživo još samo 3000.

– Nedostatak dozvola očit je u području najjednostavnijih poslova unutar kvote za pomoćne radnike u turizmu i već je 500 zahtjeva predano preko broja odobrene kvote. Slična situacija je i u sektoru graditeljstva, gdje je već sada potrošena kvota za zidare te je predan veći broj zahtjeva za pomoćne radnike u graditeljstvu – upozorili su u HUP-u i od Vlade zatražili da se osigura potrebna radna snaga – dodatnim angažmanom i aktivacijom nezaposlenih osoba ili povećanjem kvota.

Ministarstvo rada neslužbeno poručuje da stalno raspravljaju o stanju na tržištu rada i da zasad ne vide toliki pritisak da povećaju kvote za uvoz stranih radnika, a žele i da se angažira sva dostupna domaća radna snaga.

– Hrvatski zavod za zapošljavanje proveo je anketu i trenutačno je na burzi oko 1600 ljudi koji su izrazili spremnost za rad u sezoni. Postoji i prostor za zapošljavanje umirovljenika, zasad ih je zaposleno oko 12.300, a 70 posto poslodavaca koji su tražili kvote, nisu se uopće javili HZZ-u kako bi pokušali naći domaću radnu snagu – tvrdi naš sugovornik iz Ministarstva rada.

Vladi je, kažu, važno da balansira i da zbog povećanog uvoza stranih radnika ne pada cijena rada, nego da plaće, posebno u turizmu, rastu.

– Istina, postoji 1500 zahtjeva iz turističkog sektora i kad se ti zahtjevi ispune, kvota od 15.600 radnika bit će popunjena, ali zasad ne vidimo da je pritisak. No, naravno, pratimo situaciju i na razini Vlade ćemo raspraviti treba li povećati kvote ili ne – poručuju u Banskim dvorima, piše Jutarnji. 

 

Izvor:Šibenik.in

PrimostenPlus
od PrimostenPlus 12 lipnja, 2019 16:42