Fronta za oproštaj od kalendarskog proljeća

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 20 lipnja, 2015 21:13

Fronta za oproštaj od kalendarskog proljeća

Danas je posljednji dan kalendarskog (astronomskog) proljeća. U nedjelju 21. lipnja u 18 sati i 38 minuta i astronomski  započinje ljeto. Ono klimatološko je počelo  prvog dana lipnja. Nakon što su prva dva tjedna lipnja bila među najtoplijima u našim krajevima u povijesti meteoroloških mjerenja, u treći lipanjski tjedan donio je promjenljivije i svježije vrijeme uz česte prolaske frontalnih poremećaja.  Kiša koja je pala proteklih dana u mnogim je krajevima barem malo ublažila sušno razdoblje, neuobičajeno za lipanj u kopnenim krajevima.

Tijekom petka, 19. lipnja  naše  je krajeve zahvatio novi frontalni poremećaj sa sjeverozapada.  Fronta se u noći na subotu i tijekom subote sporo premješta prema jugoistoku Europe.  U većem dijelu zemlje je do jutra (podaci DHMZ-a do 8 sati) palo barem malo kiše, ali su količine neujednačene kao što je to često slučaj s  frontalnim poremećajima u toplije doba godine.   Najviše je kiše palo u unutrašnjosti,  posebno u gorskim krajevima: Parg čabar 21.5 mm, Crni Lug Risnjak 19.0 mm,  Slunj 17.0, Delnice 16.0, Bilogora 13.0,  Sljeme 12.8, Više od 10 mm još je izmjereno i  na postajama Daruvar 12.0, Križevci 11.0, Zagreb Gric 10.3, Požega  i Koprivnica 10.0.  Na Jadranu je kiše bilo vrlo  malo. Tamo gdje je i pala izmjereno je i manje od 1 mm, a  u Rijeci je palo 4.2 mm.

Slični su podaci o  količini i raspodjeli kiše i sa mreže automatskih postaja pljusak. com.  Najviše kiše je palo u Vrbovcu 21 mm. Još na nekoliko postaja u gorskim i središnjim krajevima unutrašnjosti je izmjereno od 10 do 15 mm.

Najviše dnevne temperature su tijekom petka u unutrašnjosti imale vrijednosti od 19°C u središnjim krajevima (Krapina) do 25°C un Slavoniji (Osijek, Slavonski Brod, Gradište). Duž Jadrana su temperature bile ujednačenije i kretale su se od 26 do 27°C. Najtoplija je bila Makarska sa 27.5°C, a u Zemuniku kod Zadra je izmjereno 27.6°C.

Mjestimice je bilo i grmljavine, ali bez jačih grmljavinskih nevremena.  Iza fronte je na Jadranu zapuhala bura. Zbog nje se u prvom dijelu subote vozi uz ograničenje brzine na dijelu autoceste A1 kod Maslenice, a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja, zbog jake bure, zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Izvor:Crometeo.hr

Foto:Ivan Huljev

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 20 lipnja, 2015 21:13