Glavnina kiše u petak, doznajte do kada će nas pratiti južina i toplina

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 7 studenoga, 2014 11:39

Glavnina kiše u petak, doznajte do kada će nas pratiti južina i toplina

Ciklona će se u Dalmaciji najviše osjetiti tijekom petka, a za vikend slijedi tek blago i tek prolazno smirivanje vremena. Razdoblje dominacije juga nastavit će se do daljnjega

U Dalmaciji tijekom četvrtka, do 21 sat navečer, većinom nije bilo obilnijih oborina. Na taj način su, barem zasad, oborine podbacile u odnosu na prognozirane količine. I bolje da jesu, jer u nama susjednim zemljama, osobito u Italiji, kiša i oluje donose izvanredno stanje i čine veliku materijalnu štetu. 

Prema podacima mreže meteoroloških postaja Pljusak.com, najviše kiše je do 21 sat palo u Bisku, 36 litara po kvadratnom metru. Slijede Gruda u Konavlina 24, Sinj (Pavići) 21, Hrvace 20, Lovreć i Cista Velika 17, Makarske i Živogošće 14 itd. Zanimljivo je da na ogromnom dijelu obale i otoka nije bilo mjerljivih količina oborina, usprkos tmurnome vremenu cijeloga dana.

Ako je već kiša izostala, jugo nije, pa je i tijekom četvrtka bilo olujnih udara juga. Jugo je u Splitu imalo udare do 96 km/h, a olujnih udara je bilo i diljem otoka.

Jutarnje temperature bile su od 15 do 18°C u Zagori, od 18 do 20°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne u Dalmaciji bile su do 17°C ponegdje u Zagori, do 22°C ponegdje na šibenskom području.

Ciklona će se u Dalmaciji najviše osjetiti tijekom petka, a za vikend slijedi tek blago i tek prolazno smirivanje vremena. Razdoblje dominacije juga nastavit će se do daljnjega…

Petak donosi pretežno oblačno vrijeme uz čestu kišu, ponegdje i pljuskove s grmljavinom. Količine kiše neće biti ujednačene. Ponegdje će pasti tek manje količine, a lokalno će oborine biti vrlo obilne. Osobito u zaleđu Kvarnera ponegdje može pasti od 50 do 100 litara kiše po kvadratnom metru. Puhat će umjereno do vrlo jako jugo, na moru Dalmacije ponegdje i olujno uz moguće orkanske udare. Jugo će biti u laganom slabljenju tek kasno navečer. Minimalne jutarnje temperature zraka većinom od 15 u zaobalju do 20°C ponegdje u Dalmaciji. Najviše dnevne temperature većinom od 17 do 22°C.

subotu promjenjivo oblačno uz povremena sunčana razdoblja koji će najviše biti na jugu Dalmacije. Na sjevernom Jadranu će povremeno biti kiše, a lokalno su mogući izraženiji grmljavinski pljuskovi. Najviše suha vremena bit će na jugu Dalmacije, osobito u drugom dijelu dana. Jugo će sve više slabiti ali će se u većem dijelu Dalmacije zadržati cijeli dan. Na sjevernom Jadranu i dijelu sjeverne Dalmacije sredinom dana će zapuhati umjerena, podno Velebita i jaka bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 10 do 15°C, uz obalu i na otocima od 16 do 19°C. Najviše dnevne temperature od 15°C ponegdje u zaobalju do 21°C ponegdje u Dalmaciji. 

nedjelju će biti promjenjivo s izmjenama oblačnih i sunčanih razdoblja. Iako će biti znatno više suha vremena u odnosu na prethodne dane, i dalje je mjestimice moguća većinom slaba kiša. Na većem dijelu obale puhati će slabo do umjereno jugo. Bura će podno Velebita prestati i okrenuti na jugo, na moru sjevernog Jadrana prolazno je moguć slab do umjeren jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u neznatnom padu, najviše dnevne bez veće promjene u odnosu na subotu. 


Izvor: Dalmacijanews.hr / Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 7 studenoga, 2014 11:39