Hoćemo li doživjeti najhladniju Staru godinu posljednjih nekoliko desetljeća?

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 25 prosinca, 2014 15:46

Hoćemo li doživjeti najhladniju Staru godinu posljednjih nekoliko desetljeća?

Najveći dio godine na izmaku pratila nas je natprosječna toplina, a tako je bilo i u većem dijelu prosinca. No pred nama su čak dvije promjene vremena, od kojih bi druga mogla biti dramatična po pitanju pada temperature zraka

Vremenske prilike ovoga Badnjaka možemo protumačiti dvojako. Ako je netko želio sunčanu srijedu, sigurno nije došao na svoje jer su cijeloga dana nebom dominirali oblaci u većem dijelu Dalmacije. S druge strane, blagdansko ozračje nisu poremetile bilo kakve oborine, značajan vjetar niti ekstremne temperature zraka.

Oblacima usprkos, temperature zraka su tijekom dana gotovo posvuda bile više od 10, a na dijelu obale i otoka Dalmacije i iznad 15°C, što je znatno toplije u odnosu na normalne vrijednosti za ovaj dio godine.

Ako je netko tijekom današnjeg dana imao dojam hladnog vremena, što reći na predviđeni razvoj situacije u danima neposredno pred nama?

Ako smo već 90% godine na izmaku imali natprosječno toplo vrijeme, izgleda da će ono s Božićem na dulje vrijeme reći “doviđenja”. 

Na dan Božića u Dalmaciji će biti promjenjivo oblačno, ponegdje uz kraća sunčana razdoblja. Iako će lokalno pasti zanemarivo malo kiše, većinom će se zadržati suho. Temperature se neće bitno mijenjati u odnosi na srijedu, i bit će u najtoplijem dijelu dana od 10°C ponegdje u Zagori do 15 ili 16°C na vanjskim otocima.

Promjena vremena stiže u petak, na blagdan sv. Stjepana. Ipak, bitno je naglasiti da će ta promjena biti izrazito škrta s oborina, pa će one u dobrom dijelu Dalmacija potpuno izostati. Tamo gdje ih bude, bit će slaba kiša, u planinama slab snijeg. Bit će i sunčanih razdoblja, osobito u drugom dijelu dana. Dvije stvari će obilježiti meteorološki petak: bura i zahlađenje. Bura će biti jaka s olujnim udarima, navečer podno Biokova i Dinare mogući su orkanski udari. Posvuda će osjetno zahladiti pa će temperature danju biti malo ispod 10°C, navečer i ispod 5°C, a u Zagori oko nule.

subotu će se vrijeme vrlo prolazno smiriti. Bura će već tijekom jutra osjetno slabiti, sredinom dana i prestati. U drugom dijelu dana jugo koja će brzo jačati pa će u noći na nedjelju već biti jako s olujnim udarima! Jugo donosi naoblačenje, kišu, grmljavinu, pljuskove, na moru ponegdje i ciklonalnu plimu! Uvod je to u pretežno oblačnu nedjelju koja će donijeti vrlo obilan snijeg planinama Dalmacije, a kišu drugdje. U Zagori je tijekom dana moguće okretanje kiše u snijeg. Do kraja dana u Zagori ponegdje može pasti preko 30 cm snijega. Jugo će ponovno prijeći u buru. 

Subota će biti hladna s jutarnjim temperaturama ispod nule u Zagori, a oko nule može biti čak i uz obalu. Danju ispod 5°C u Zagori, uz obalu i na otocima od 5 do 10°C. U nedjelju toplije u noći i ujutro, a popodne i navečer novo jače zahlađenje.

Za sljedeći tjedan ima svakakvih vremenskih scenarija i ne može se sa sigurnošću reći što nam donose posljednja 3 dana tekuće godine. Ipak, više je nego zanimljivo napomenuti da većina glavnih prognostičkih modela predviđa jako zahlađenje u cijeloj zemlji, uključujući Dalmaciju. Pojedini scenariji idu tako daleko da bi do Stare godine temperature zraka pale tako nisko da ih većina građana za svoga života nije doživjela u Dalmaciji. 

Izvor:Dalmacijanews.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 25 prosinca, 2014 15:46