Hrvatska pošteđena od toplinskog vala

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 22 lipnja, 2019 09:08

Hrvatska pošteđena od toplinskog vala

Piše HINA, PSD

Meteorolozi su najavili da Europljane idući tjedan očekuje toplinski val s temperaturama do 40 stupnjeva Celzijevih u toplinskom valu “neviđenom” za lipanj koji će zahvatiti velik dio zapadne Europe.

Od Velike Britanije do Belgije i Grčke, toplinski val stići će iz Magreba u Sjevernoj Africi i Španjolske s visokim temperaturama koje počinju ovaj vikend, a vrhunac se očekuje sredinom idućeg tjedna.

U Njemačkoj meteorolozi predviđaju temperature do 37 stupnjeva Celzijevih u utorak, odnosno 38 u srijedu, a slično vruće vrijeme očekuje se i u Belgiji i Švicarskoj.

Britanski meteorološki zavod MetOffice posebno je zabrinut zato što bi toplinski val mogao potaknuti “silovite oluje” pa je upozorio Britance da se pripreme na “vruće, vlažno i nestabilno” vrijeme.

Grčka će biti među zemljama najteže pogođenima toplinskim valom s temperaturama do 39 stupnjeva C ovaj vikend.
U Francuskoj meteorolog Francois Gourand najavljuje “neviđen toplinski val za mjesec lipanj” koji će, nedvojbeno, potući prethodne toplinske rekorde za taj prvi mjesec ljeta.

Ljeti 2003., Francuska je pretrpjela intenzivni toplinski val koji je izazvao smrt gotovo 15.000 uglavnom starijih osoba.
Od utorka će se temperature u Francuskoj penjati od 35 do 40 stupnjeva C pa stanovnici ni noću neće imati olakšanje, predviđaju meteorolozi.

“Od 1947. godine samo je toplinski udar od 18. do 28. lipnja 2005. bio intenzivan”, kaže Meteo France te predviđa da bi kipuće vrijeme moglo potrajati šest dana.

Dolazak intenzivnog toplinskog vala ponovno pokazuje kakav je učinak globalnog zatopljenja na planet, a takvi vremenski uvjeti vjerojatno će biti češći, kažu meteorolozi.

Što se tiče Hrvatske, prognoza DHMZ-a kaže da nas sutra očekuje promjeljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Mjestimice će biti kiše te izraženijih pljuskova s grmljavinom, češće u unutrašnjosti. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, u Slavoniji prijepodne jugozapadni.

Na moru će zapuhati umjerena bura i sjeverozapadnjak, a na krajnjem će jugu veći dio dana puhati jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka od 14 do 19, na moru od 20 do 23, a najviša dnevna od 25 do 30 °C, u gorju malo niža.

Ni u narednim danima temperature ne bi trebale ići znatno iznad 30 stupnjeva, pa bi, prema svemu sudeći, Hrvatska trebala biti pošteđena toplinskog vala.

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 22 lipnja, 2019 09:08
Napišite komentar

Nema komentara

Još nema komentara!

Napišite komentar! Na ovom članku još uvijek nema komentara, ali vi možete biti prvi.

Napišite komentar
Pogledajte komentare

Napišite komentar

Email adresa neće biti objavljena
Obavezna polja su označena*