Hrvatske nema ni među prvih deset turističkih destinacija u Njemačkoj

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 21 kolovoza, 2014 19:35

Hrvatske nema ni među prvih deset turističkih destinacija u Njemačkoj

Dok se mnogi turistički djelatnici pitaju, zašto nam je Njemačka upalila crveno svijetlo, kao da malo tko želi pogledati istinu u oči, da naš turizam ne uspijeva pratiti trenutni svjetski turistički trend i da je naša ponuda na njemačkom tržištu nedovoljno kvalitetna što se tiče sadržaja i cijena s kojima dosežemo često i sami vrh

Hrvatske nema ni među prvih deset Nijemcima omiljenih svjetskih turističkih destinacija. To je danas na svojoj naslovnici objavio najtiražniji njemački dnevnik Bild s imenima  10 zemlja u koje Nijemci naprosto hrle, a to su na prvom mjestu: Španjolska, Turska, Grčka, Italija, USA, Tajland, Indonezija, Tunezija i Bugarska. Tako “Lijepa naša” turistička Hrvatska, zemlja čistog mora, pravog vina i ljubaznih domaćina, koja je nekada Nijemcima bila jedna od omiljenijih turističkih destinacija,  sada  sve više tone, dok su djelatnicima Ministarstva turizma RH i ministru Darku Lorencinu puna usta njemačkih turista, koji kao da jedva čekaju da dođu na ljetovanje u Hrvatsku. 

No, Nijemaca je sve manje a to je pokazala  i statistika već u predsezoni kada je posjeta iz Njemačke znatno opala u svim segmentima. Zašto? Pitanja su to  kojima bi se turistički profesionalci trebali ozbiljno pozabaviti, žele li strateški pristupiti ovom za Hrvatsku najzanimljivijem, ali i financijski najmoćnijem tržištu. Sedmomjesečnim minusima Nijemaca također su najviše pridonijeli veliki minusi s tog tržišta u ovogodišnjem srpnju, kada ih je bilo čak 17,1 posto manje, a njihovih noćenja 19 posto manje nego u lanjskom srpnju. 

plaža primošten

I dok se mnogi turistički djelatnici pitaju, zašto nam je Njemačka upalila crveno svijetlo, kao da malo tko želi pogledati istinu u oči, da  naš turizam ne uspijeva pratiti trenutni svjetski turistički trend i da je naša ponuda na njemačkom tržištu nedovoljno kvalitetna što se tiče sadržaja i cijena s kojima dosežemo često i sami  vrh.Tako su pojedine turističke destinacije bezrazložno dosegle visoke cijene aranžmana dok druge turističke zemlje, naše direktne konkurentice, nude u svojim ponudama kvalitetnije, sadržajnije  i jeftinije odmore za njemačke goste. Novije hotele, bolju infrastrukturu i rekreacijske sadržaje. A tu su na samom vrhu Španjolska, Turska, Grčka , Italija, a čak nas je odnedavno  u ponudi i rezultatima pretekla i Bugarska.

Sve to ukazuje kako će hrvatski turizam, ukoliko želi ostati zanimljiv Nijemcima trebati puno uložiti i obogatiti svoje turističke sadržaje te im   prilagoditi cijene, jer u protivnom Nijemci će nas sve više zaboravljati i manje posjećivati. A to bi bila velika šteta, jer svi se slažu da nam je obala što se tiče prirodnih ljepota zaista prekrasna.

Teke lita Primošten_16
Pokazuje se da ni hrvatska turistička prezentacija na njemačkom tržištu nije postigla dobre rezultate, pa bi i nju Ministarstvo turizma trebalo pojačati, a ne razmišljati o ukidanju turističkih zajednica i smanjenu sredstava za prezentaciju našeg turizma u Njemačkoj. Mnogi iz te branše smatraju kako je prava šteta što hrvatski turizam u Njemačkoj za svoju prezentaciju ne koristi više tisuća naših restorana u ovoj zemlji, u kojima bi organizirano i s vrlo malo troškova Nijemcima tijekom cijele godine mogli predstaviti  hrvatsku turističku ponudu, a sa time ih i lakše animirati da posjete našu zemlju. Jer u ovakvoj nemilosrdnoj konkurenciji ne smijemo ništa prepuštati slučaju.

O svemu tome trebat će dobro razmisliti u Ministarstvu turizma ukoliko žele da Hrvatska Nijemcima ostane zanimljiva turistička destinacija, te da naredne sezone zabilježimo bolje rezultate na njemačkom tržištu.

Zoran Paškov

Izvor: Dalmacija News

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 21 kolovoza, 2014 19:35