I dalje vruće, u utorak i srijedu i vrlo nestabilno uz lokalne pljuskove i grmljavinu

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 8 lipnja, 2015 17:29

I dalje vruće, u utorak i srijedu i vrlo nestabilno uz lokalne pljuskove i grmljavinu

Iza nas je prvi lipanjski tjedan koji je diljem zemlje obilježilo sunčano, vrlo toplo i vruće vrijeme. Svoj vrhunac val vrućine dosegnuo je u petak, kada je Dalmacija doživjela i svoje prve ovogodišnje 35-ice!

Uz obilje sunca i vrućinu porasla je i temperatura mora pa je tako, primjerice, u Splitu i Dubrovniku dosegnula 24°C, i time premašila vrijednosti uobičajene za ovo doba godine.

Svi koji vole ljetno vrijeme ostat će zadovoljni jer će se, prema najavama prognostičara, ljetno vrijeme zadržati i u aktualnom tjednu. Ipak, uz porast nestabilnosti povremeno će biti lokalnih grmljavinskih pljuskova koji će, barem prolazno, donijeti i malo svježine, budući prave promjene vremena ili nekog značajnijeg osvježenja za sada nema na vidiku.

Nestabilnije atmosferske prilike ponajprije se očekuju tijekom utorka i srijede i to u unutrašnjosti zemlje, gdje lokalno može biti i izraženijih nevremena.

U nastavku pogledajmo kakvo nas vrijeme očekuje do vikenda.

Danas

Današnji dan proteći će uz pretežno sunčano, vrlo toplo i vruće vrijeme. Naoblaka će biti uglavnom mala, u istočnim predjelima i posebice u Dalmaciji povremeno će biti i umjerene, a tijekom popodneva je moguć i povećan razvoje naoblake praćen rijetkim pljuskovima i grmljavinom.

U kopnenim će predjelima puhati slab, u gorju povremeno umjeren, istočni i jugoistočni, u gorju sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu će biti slabog vjetra južnih i zapadnih smjerova.

U najtoplijem dijelu dana diljem zemlje će biti vrlo toplo i vruće, većinom između 27 i 33°C.

Utorak

U unutrašnjosti zemlje djelomice sunčano, nestabilno i sparno. Uz povremeno više oblaka mjestimice će biti prolazne kiše ili lokalnih pljuskova i grmljavine, ponajprije u popodnevnim satima. Pljuskove lokalno može pratiti i izraženije nevrijeme.Mogućnost oborina najizraženija  je u istočnoj Slavoniji i Lici, a u mnogim mjestima  kopnene Hrvatske ostat će  suho.

Na sjevernom će Jadranu biti pretežno sunčano. Više oblaka prema kraju dana očekuje šire riječko područje gdje lokalno može pasti i malo kiše ili kakav pljusak praćen grmljavinom. U Dalmaciji djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom te lokalnim pljuskovima i grmljavinom čija se glavnina očekuje u drugom dijelu dana.

Vjetar će posvuda biti uglavnom slab, u kopnenim predjelima sjeverni i sjeveroistočni, u morskim  istočnih i zapadnih smjerova.

Temperature zraka u jutarnjim satima na kopnu između 12 i 19°C, na obali i otocima od 19 do 23°C. Najviše dnevne temperature većinom između 27 i 32°C, samo je u gorskim područjima ponegdje moguć i koji stupanj manje.

Srijeda

U većem dijelu zemlje djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku uz koju će biti i lokalnih pljuskova i grmljavine ili povremene kiše. Više sunca očekuje se mjestimice na sjevernom Jadranu te u zapadnim i sjeverozapadnim predjelima, gdje će oborine biti rijetke ili će posve izostati.

U kopnenim će predjelima biti slabog i umjerenog sjeveroistočnog, na istoku Slavonije sjeverozapadnog vjetra, a na Jadranu će puhati umjerena, podno Velebita na udare i jaka bura, te sjeverozapadni vjetar. Uz zapadnu obalu Istre bit će umjerenog juga.

Jutarnje temperature zraka kretat će se između 10 i 18°C u kopnenim, te od 19 do 23°C u morskim predjelima. Najviše dnevne temperature bit će većinom između 27 i 32°C, samo je u gorju moguć i koji stupanj manje.

Četvrtak

U većem dijelu zemlje pretežno sunčano. Više oblaka očekuje Liku te Dalmaciju i njenu unutrašnjost, gdje je popodne moguć i pojačan razvoj naoblake praćen lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

U unutrašnjosti zemlje slab vjetar sjevernih smjerova postupno će okrenuti na južne smjerove, a samo će se na krajnjem istoku veći dio dana zadržati slab sjeverozapadnjak. Na Jadranu će biti slabog vjetra istočnih i zapadnih smjerova.

U jutarnjim satima u kopnenoj će Hrvatskoj biti ugodno, s temperaturama zraka od 14 do 20°C, na obali i otocima toplo, između 20 i 25°C. U najtoplijem dijelu dana bit će vrlo toplo, vruće i sparno, s temperaturama od 28 do 33°C, a samo je u gorskim područjima moguć i koji stupanj manje.

Petak

Sunčano, vrlo toplo i vruće vrijeme očekuje se diljem naše zemlje i u petak. Atmosfera će biti stabilnija nego u prijašnjem dijelu tjedna pa se lokalni grmljavinski pljuskovi, tako česti za lipanjskih popodneva, uglavnom ne očekuju.

Ugođaj ljetnog dana neće kvariti niti vjetar koji će biti uglavnom slab, samo u gorju povremeno umjeren, jugozapadni, na Jadranu i jugo.

Jutro će u većem dijelu zemlje biti ugodno toplo, s temperaturama na kopnu između 17 i 22°C, na obali i otocima od 21 do 24°C. Danju će posvuda biti vrlo toplo, vruće i sparno, većinom između 30 i 33°C.

Izvor:Meteo-info.com

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 8 lipnja, 2015 17:29