Iskoristite prolaznu stabilizaciju vremena: Od nedjelje počinje novo vrlo kišno razdoblje!

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 14 studenoga, 2014 14:15

Iskoristite prolaznu stabilizaciju vremena: Od nedjelje počinje novo vrlo kišno razdoblje!

Svakako u petak i prvom dijelu subote valja iskoristiti predah od novih kiša i ciklona, jer će nedjelja, ponedjeljak i utorak donijeti nove obilne oborine. U tri spomenuta dana na mnogim će dijelovima Jadrana pasti preko novih 100 litara kiše po kvadratnom metru

Ovogodišnji listopad bio je u velikom dijelu Dalmacije neobično sušan, no studeno je očito “odlučio” ispraviti klimatološka odstupanja svoga prethodnika pa su nam se ciklone posljednjih dana nizale kao na traci, a obilne oborine nisu zaobišle mnoge krajeve Dalmacije.

U srijedu su obilne oborine najviše pogodilo srednju Dalmaciju, a u četvrtak južnu. Čak 110 litara kiše po kvadratnom metru palo je je u Pločama, gotovo cijeli mjesečni oborinski prosjek u samo 24 sata! U Opuzenu pale 64, u Dubrovniku 55, a u Veloj Luci 48 litara kiše po kvadratnom metru.

Jugo je konačno prestalo, a iako je bilo neznatno svježije u odnosu na prethodne dane, i dalje se zadržalo znatno toplije od normale za ovaj dio godine.

Svakako u petak i prvom dijelu subote valja iskoristiti predah od novih kiša i ciklona, jer će nedjelja, ponedjeljak i utorak donijeti nove obilne oborine. U tri spomenuta dana na mnogim će dijelovima Jadrana pasti preko novih 100 litara kiše po kvadratnom metru.

Promjenu vremena donosi novi atlantski poremećaj, odnosno ciklona koju je Crometeo tim nazvao David, a smirivanje vremena možemo očekivati od srijede, uslijed značajnog jačanja polja povišenog tlaka zraka nad našim područjem.

petak će biti pretežno sunčano. Navečer na moru sjevernog i dijela srednjeg Jadrana promjenjiva naoblaka, ali će se zadržati suho. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura koja će podno Velebita biti jaka. Danju će bura oslabiti i u Dalmaciji okrenuti na većinom slab sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju bit će od 5 do 9, uz obalu i na otocima od 9 do 14°C. Najviše dnevne temperature većinom od 17 do 21°C.

subotu će biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Više oblačna vremena na sjevernom Jadranu, a više sunca na jugu Dalmacije. U drugom dijelu dana i osobito navečer na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana jače naoblačenje s kišom, ponegdje i grmljavinom. Zapuhat će jugo koje će danju posvuda jačati, navečer će ponegdje na moru biti pojačano i jako, na moru sjevernog Jadrana s olujnim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju bit će od 5 do 10, uz obalu i na otocima od 10 do 15°C. Najviše dnevne temperature većinom od 16 do 20°C.

Jugo-Primošten14

Foto: Luigi Shkreli/PrimoštenPlus

Nedjelja će biti vrlo promjenjiva i nestabilna. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja. Glavnina kiše past će još u noći, a danju će biti dužih suhih razdoblja. Novi oborinski val sa zapada stići će navečer do sjevernog Jadrana. Jugo će prvo malo oslabiti u odnosu na subotu, na sjevernom Jadranu i okrenuti na umjeren lebić. Navečer novo jačenje juga i južnog vjetra. Jutro će biti osjetno toplije u odnosu na subotu, a najviše dnevne temperature bit će bez veće promjene.

ponedjeljak i utorak vrlo nestabilno uz čestu kišu. U oba dana lokalno će biti izraženijih grmljavinskih pljuskova s kojima može pasti i preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. Puhat će umjereno do jako jugo i lebić, slabit će tijekom utorka i postupno okretati na sjeverozapadnjak i buru. Bit će toplo, a u utorak malo svježije.

Kiša-u-Primoštenu44

Foto: Luigi Shkreli/PrimoštenPlus

Kiša će u većini predjela prestati do kraja utorka, što bi mogao biti početak niza od nekoliko pretežno sunčanih stabilnih dana s hladnijim jutrima, ali i dnevnim temperaturama nešto višim od prosjeka za dio godine.

Sljedećih deset dana zime nema vidiku!

Izvor: Dalmacijanews.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 14 studenoga, 2014 14:15