Jeste li čangrizavi ?

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 29 siječnja, 2020 00:18

Jeste li čangrizavi ?

Sretan vam 29. siječnja, međunarodni dan čengrizavih 🙂

Shakespeare u svojem djelu ‘Kako vam drago’ spominje sedam dobi muškarca. I dok razne studije pokušavaju odgonetnuti kad točno muškarci postaju zlovoljni, ja osobno mislim da postoji 5 faza čangrizavosti:

1. Tinejdžer koji se stalno žali

To je faza u kojoj dječaci postaju muškarci. Hormoni ih transformiraju psihički i fizički te ih jedan tren dižu u nebesa, a već drugi spuštaju u ponor. Zlovoljan je jer ne želi ili ne može napustiti sigurnu okolinu roditeljskog doma i smetaju ga pravila koja ondje mora poštovati.

2. Zaposlen muškarac

On je pod stresom zbog očekivanja svojih nadređenih i zbog zahtjeva samog posla. Ima financijske dvojbe, rokove i obaveze. Noću ne spava, ne hrani se dobro već često pojede neki sendvič na brzinu. Njegovo tijelo nije u ravnoteži. Ta se mrzovolja očituje kroz prigovaranje kolegama, kukanje o poslu i jadanje o svakodnevnim mukama koje proživljava.

3. Srednje godine

Muškarac je počeo stariti. Uglavnom je na poslu postigao ono što je namjeravao, ima djecu koja su već poodrasla, ima kuću, auto i kredit. Gleda se u ogledalu u shvaća da više nije mlad. Počinje brinuti da mu nije više ostalo dovoljno vremena da ispuni svoje mladenačke snove.

4. Starost

On je samo ljuštura onog što je prije bio, tjelesno i mentalno. U usporedbi s mlađima, on je sad praktički nevidljiv. Nedostaje mu osjećaj svrhe. Izgubio je čvrstoću i stav. Čak se i drži pogrbljeno.

5. Konačna faza

Ovisan je o drugima i mrzi taj osjećaj. Frustriran je i uplašen pa zato postaje ljutit.

No ima li načina da se nosimo sa našim voljenim mrgudima? Ima. Budite strpljivi. Pokušajte razumjeti to što se događa. Osigurajte svom partneru dovoljno vježbe i dobro ishranu. Predložite mu neki hobi i ono najvažnije – smijte se zajedno. Zadržavanje pozitivnog pogleda na svijet je ključno. Gledajte zajedno duhovite filmove, družite se s pozitivnim i duhovitim ljudima. Slušajte veselu glazbu i ne uzimajte život previše ozbiljno. I za boga miloga – ne zovite ga čangrizavim starim djedicom!

Više o temi na stranici MOJE VRIJEME

Foto: Frank Barone / screenshot youtube

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 29 siječnja, 2020 00:18