JESTE LI ZNALI: Antički brodolom kraj Primoštena

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 23 srpnja, 2016 09:03

JESTE LI ZNALI: Antički brodolom kraj Primoštena

Vremenske neprilike, kako znamo mogu stvarati probleme na moru, ali i biti pogubne. U današnje vrijeme zahvaljujući modernoj tehnologiji udesi su rijetki, ali ipak mogući. Možemo samo zamišljati kako je bilo pomorcima u prošlosti, tj. u našem slučaju u vrijeme antike.

U Primoštenu su 70-ih godina, 150 m južno od Stare rive (poluotok), na dubini od 30-ak metara provedena arheološka istraživanja brodoloma, sa kojeg je izvađeno 17 cijelih i 28 ulomaka amfora.  Njihova se proizvodnja datira od kraja 1. stoljeća prije Krista do sredine 1. stoljeća po Kristu. Pronađeni tip amfora kako se pretpostavlja služio je za prijevoz vina. Da li su i ove amfore u trenutku havarije sadržavale vino nije poznato. Prilikom istraživanja pronađena je i olovna cijev dužine 1, 20 metera za koju se pretpostavlja da je pripadala brodskoj crpki.

Iako nije pronađena konstrukcija broda na osnovu pronađenog materijala smatra se da je riječ o trgovačkom brodu. Brodovi takvog tipa nazivaju se navis oneraria, a njihova konstrukcijska osnova bila je kobilica, kontrakobilica, pramčana i krmena statva i rebra. Vanjski dio prekrivao se olovnim ili rjeđe bakrenim pločama zbog zaštite od udaraca i razornog djelovanja crvotočina. 

U blizini brodoloma, sjeverno od rta Kremika (Gaja), pronađena je tegula (krovni crijep) sa gradelama koja je služila kao brodsko ognjište.  To sve može upućivati na to da se brod pod jakim jugom počeo puniti morem, pa ni brodske pumpe više nisu bile od velike koristi. Zbog toga se vjerojatno počelo s izbacivanjem tereta, sa kojim je završila i gore navedena tegula. Ipak, čini se, ništa više nije moglo spasiti brod.

Ako je pretpostavka da je brod stradao u oluji točna (otvorene su i druge mogućnosti), postavlja se pitanje što je bilo s posadom broda? Također se postavlja pitanje kojih su identiteta bili ti ljudi odnosno iz kojih sela ili gradova su potjecali, kojoj su zajednici pripadali ili kojeg su društvenog statusa bili? Jedini identitet za kojeg možemo pretpostaviti je da su bili pomorci, tj. barem neki od njih. Možda su na brodu bili i neki od trgovaca/kinja ili vlasnik/ca broda. To su sve pitanja na koja vjerojatno nikad nećemo saznati odgovor.

Na kraju možemo samo zaključiti da se prije otprilike 2000 godina dogodila havarija koja je možda dovela do smrti ili promjene života ljudi, o čemu nam samo nijemo svjedoče ostaci potonulog broda.

 

Autor teksta: Ivan Huljev (arheolog i povjesničar).

Bez dopuštenja autora teksta zabranjeno je korištenje teksta u komercijalne svrhe.

Olujno jugo –  Ivan Huljev

1

 

 

Amfore sa brodoloma (foto: E.Podrug)
2

 

Primjer mogućeg izgleda trgovačkog broda iz 1. stoljeća prije Krista.  (preuzeto iz M. Kozličić, 1993)
3

 

Primjer mogućeg izgleda trgovačkog broda iz 1-2. stoljeća po Kristu (preuzeto iz M. Kozličić, 1993)
4

 

Približan položaj brodoloma
5

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 23 srpnja, 2016 09:03