JUBILARNA STOTA FOTOGRAFIJA: Primošten nekad – Primošten danas 100. dio

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 13 siječnja, 2021 10:22

JUBILARNA STOTA FOTOGRAFIJA: Primošten nekad – Primošten danas 100. dio

Donosimo Vam jubilarnu stotu staru fotografiju Primoštena. Ovom rubrikom Primošten nekad – Primošten danas želimo Vam (nadam se da smo i uspjeli) donijeti dašak prošlih vremena našeg malog mista. Čitajući komentare i e-mailove naših čitatelja od kojih je veliki broj stranih turista, dobili smo dojam da je nostalgija za starim vremenima vrlo jaka. To je u stvari normalno, ipak smo bili mlađi, djeca…. uspomene u nama ostaju čvrsto urezane iz tog vremena, bez obzire što smo imali možda manje materijalnog, manje sadržaja (i informacija) kao danas. Čovjek se valjda podsvjesno sjeća većinom pozitivnih stvari, a potisne ono loše, što je i dobro, glava valjda ostane zdravija, manje opterećena negativom.

Uglavnom, Primošten se promijenio, naše fotografije dijelom to prikazuju, turizam je neminovno imao golem utjecaj na to. Utrka za novcem postala je nažalost primarna okupacija, ganjajući svoje ciljeve, čini se da smo se malo otuđili. Ali, to se događa cijelom svijetu, tako da ni Primošten nije ostao imun na to. Pitanje je samo, kako i hoćemo li znati balansirati u ovom globalnom “metežu”.

U nastavku pročitajte jednu lijepu objavu našeg čitatelja Tomislava Bonjola koji je sentimentalno opisao kako je to nekoć izgledao život mlade osobe u Primoštenu!

I da ne zaboravimo, veliko hvala svim čitateljima koji su nam slali stare fotografije Primoštena. Slobodno nam šaljite i dalje!

Stara fotografija: František Strhák

 

Piše: Tomislav Bonjolo (Facebook) – Ovo su bila dobra stara vremena

Odrastao sam čovjek. Sjecam se djetinjstva.
Bilo je predivno.
Puno smijeha i radosti.
Razigrano i puno ljubavi i prijateljstva. ♥️
Pješačili smo do škole i vračali se s prijateljima. Naše vrijeme večere je bilo u 19h. sati. U 19.15. bio je crtani.
Jedenje u restoranu rijetko se dogodilo. Jednostavno nas nije bilo briga za to. 
Skinuo si školsku kutu čim si došao kući i obukao svoju odjeću za igru. Morali smo napraviti domaću zadaću prije nego što su nam dopustili da se vani igramo. Večerali smo za stolom. Svi zajedno. Uvijek.
Naš telefon za biranje sjedio je na našem ‘telefonskom stolu’ u glavnom hodniku i imao je kabel u prilogu, tako da privatni razgovori nisu postojali
TV su imali samo nekoliko kanala. Zapravo 3! Zapravo smo morali pitati prije promjene kanala.
Ručno se mijenjalo.
Igrali smo se na kauboje i indijance,partizane i njemce( ustaša ni četnika nije bilo u igri nikada ) policajce i pljačkaše, grupa traži grupu, na žmire. skrivali se i tražili, preskakali konop, graničare, nogomet na ulicama, basket,…
Boravak u kući je bila kazna i jedino što smo znali o ′′ dosadi ′′ je — ′′ Bolje ti je da nađeš nešto za raditi prije nego što ti ja nađem!”
Jeli smo što je mama napravila za večeru ili ništa nismo jeli..
Svi su bili dobrodošli a nitko nije izašao iz naše kuće gladan
Nije bilo vode u boci, pili smo iz slavine ili vrtnog crijeva vani (i svi su bili zdravi).
Omiljena poslastica nam je bila feta bijelog kruha s maslacem, ponekad i sa marmeladom (bila je još ukusnija uz prijatelje) 
Gledali smo crtiće subotom ujutro, i vozili bicikle satima, plivali, hodali po potocima, šumama, livadama. Penjali smo se na drveća, jeli voće na granama, išli u taraš,..
Nismo se ničega bojali. Igrali smo se do mraka… zalazak sunca je bio naše vrijeme za povratak kući (a naši roditelji su uvijek znali gdje smo).
Ako se netko posvađao, to je bilo to, na kratko i opet smo bili prijatelji za dan dva kasnije, ako ne i prije.
Poštivali smo starije jer su sve naše tetke, ujaci, djedovi, bake, i najbolji prijatelji naših roditelja bili produžeci naših roditelja, a niste htjeli da vam govore roditeljima ako ste se loše ponašali!
Ovo su bila dobra stara vremena. Toliko djece danas nikad neće znati kakav je osjećaj biti pravo dijete. Hvala ti Bože za to djetinjstvo. 
NITKO SE NIJE BOJAO VIRUSA I BAKTERIJA.
NISMO IMALI NITI STOŽER.
Dobra vremena 😉 😍❤️

 

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 13 siječnja, 2021 10:22