Jugo doseže 90 km/h: Počeli problemi u pomorskom prometu, pravo pogoršanje vremena tek stiže!

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 5 studenoga, 2014 15:21

Jugo doseže 90 km/h: Počeli problemi u pomorskom prometu, pravo pogoršanje vremena tek stiže!

Dolazak frontalnog sustava nad zapadno Sredozemlje potakao je stvaranje novoga ciklonalnog centra, a tijekom srijede centar će se premjestiti nad Genovski zaljev uz postupno produbljivanje ciklone. Iako putanja ciklonalnog centra ove jake sredozemne ciklone neće ići preko Jadrana, već prema jugu Italije, ovaj nam sustav donosi daljnje pogoršanje vremena i početak vrlo nestabilnog, ali i toplog razdoblja, koje će potrajati danima.

Južni vjetrovi donijeli su nam osjetno toplije jutro u odnosu na prethodne dane u cijeloj zemlji. Čak su u unutrašnjosti zemlje minimalne temperature zraka ponegdje bile dvoznamenkaste. Na Jadranu je toplina bila još izraženija, tamo minimalne vrijednosti ponegdje nisu padale ispod 19 Celzijevih stupnjeva. Osobito je zatoplilo u Dalmatinskoj zagori. Sjetimo se, još jučer tamo je ponegdje bilo mraza, a danas su minimalne jutarnje temperature od 10 do 13°C!

Satelitska snimka jutros otkriva gotovo suprotno stanje iznad Hrvatske u odnosu na situaciju od prethodni dana. Velik dio unutrašnjosti je vedar, a više oblaka ima na Jadranu, osobito sjevernom i južnom. Noćas je na jugu Dalmacije mjestimice bilo grmljavine, a grmljavine jutros ima u Konavlima. 

Do 7 sati ujutro najviše kiše je palo u Živogošću, južnije od Makarske, 7 litara po kvadratnom metru.

Jutro na cijelom Jadranu obilježava jako jugo koje na sve više mjesta ima olujne udare i u stalnom je jačanju. Do 7 sati ujutro jugo je na splitskom području dosezalo udare od olujnih 86 km/h.

jugo u primoštenu

Foto: Ivan Huljev


HAK javlja da je zbog jakog vjetra u prekidu trajektna linija Lopar-Valbiska, brodska linija  Mali Lošinj-Unije-Susak te katamaranske linije: Rijeka-Rab-Novalja, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Hvar-Korčula i Split-Vis.

Jugo će tijekom srijede sve više jačati, a osobito će jako biti krajem srijede. Tada se na moru očekuju olujni udari juga preko 100 km/h, a olujni udari mogući su i ponegdje uz obalu i zaobalju. Najjače jugo očekujemo noćas na Kvarneru, kada se očekuju orkanski udari, mjestimice preko 120 km/h. Jugo će dodatno pojačati valovitost mora, a noćas očekujemo i plimu zbog jačine i blizine ciklonalnog sustava.

Olujno jugo puhat će i tijekom četvrtka i petka, a najjače jugo u Dalmaciji očekujemo u prvom dijelu petka. Osim juga i visokih temperatura zraka, ciklona dijelovima zemlje donosi obilne oborine.

Na nekim dijelovima Jadrana i krajeva uz Jadran past će preko 50, a do vikenda i preko 100 litara kiše po kvadratnom metru.

Izvor: Dalmacijanews.hr / Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 5 studenoga, 2014 15:21