Kakvo nas vrijeme očekuje nakon ledenog početka tjedna?

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 9 veljače, 2015 15:50

Kakvo nas vrijeme očekuje nakon ledenog početka tjedna?

Bura je rastjerala oblake, što će biti uvod u tjedan koji nam donosi znatno više sunca od brojnih prije njega. Tek krajem tjedna ponovno bi moglo biti promjenjivije, ali sljedeća jaka promjena vremena nije na vidiku.

Jako zahlađenje i orkanski udari bure na samom početku tjedna rezultat su pritjecanje vrlo hladnog zraka sa sjevera kontinenta. Tako je veljača prevrtljača još jednom opravdala svoj epitet; još prije nekoliko dana temperature su u Dalmaciji bile iznad 15°C, a danas minuse ili „nulu“ bilježimo čak uz obalu i na otocima.

Bura je rastjerala oblake, što će biti uvod u tjedan koji nam donosi znatno više sunca od brojnih prije njega. Tek krajem tjedna ponovno bi moglo biti promjenjivije, ali sljedeća jaka promjena vremena nije na vidiku. Tjedan će početi zimski, no temperature zraka brzo će se vratiti u normalu, osobito popodnevne.

Ponedjeljak će biti pretežno sunčan ili vedar na većem dijelu Jadrana. Samo je u podvelebitskom kanalu, na Kamešnici i Dinari, uz promjenjivu naoblaku povremeno moguć snijeg. Ujutro će puhati umjerena do jaka bura s olujnim, ponegdje i orkanskim udarima. Bura će danju sve više slabiti i na moru okretati na tramontanu, pa će do večeri većinom puhati umjerena bura i tramontana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -5 do -1°C, uz obalu i na otocima od -1 do 5°C. Najviše dnevne temperature od -1 ponegdje u zaobalju od 7°C na vanjskim otocima.

vila fenć

Foto: Ivan Pancirov

 

U utorak pretežno vedro u većini predjela. U podvelebitskom kanalu, na Kamešnici i Dinari i dalje povremeno može biti slabog snijega. Puhat će umjerena, na udare jaka tramontana, rijetko gdje i bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -3 do 2°C, uz obalu i na otocima od 2 do 7°C. Najviše dnevne temperature u Zagori od 4 do 8°C, drugdje od 9 do 13°C.

U srijedu nas očekuje pretežno vedro vrijeme. Puhat će slaba do umjerena bura i tramontana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -2 do 2°C, uz obalu i na otocima od 3 do 8°C. Najviše dnevne temperature od 10 do 14°C, ponegdje u Zagori malo niže.

palme

Foto: Ivan Pancirov

 

Pretežno sunčano bit će u četvrtak. Navečer može biti promjenjive naoblake, a na otvorenom moru može pasti i malo kiše. Ujutro slaba do umjerena bura, danju će na moru okrenuti na slab levant i jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -3 do 2°C, uz obalu i na otocima od 2 do 7°C. Najviše dnevne temperature od 9 do 13°C, ponegdje u Zagori malo niže.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će tijekom petka. U većini predjela bit će suho, ali je na moru i samo ponegdje uz obalu, većinom srednjeg Jadrana, moguća prolazna i slaba kiša. Puhat će većinom slab levant i jugo, na moru ponegdje umjereno jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -2 do 2°C, uz obalu i na otocima od 3 do 8°C. Najviše dnevne temperature većinom od 10 do 14°C.

U subotu promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Iako oborina neće biti svugdje, povremeno će biti kiše, u gorju i snijega. Kiša će najčešća biti na moru, osobito otvorenom. Puhat će umjereno jugo i levant, na moru povremeno i jako jugo, a na sjevernom Jadranu levant i bura. Jutro malo toplije, najviše dnevne temperature većinom od 7 do 13°C.

mala raduča

Foto: Ivan Pancirov

 

Promjenjivo vrijeme nastavit će se i tijekom nedjelje, ali će biti stabilnije u drugom nego u prvom dijelu dana. Uglavnom je ujutro moguća slaba kiša, u planinama iznad 1000 metara i snijeg. Jugo će se najduže zadržati na otvorenom moru, ali će sve više slabiti, uz obalu i na otocima uglavnom slaba do umjerena bura i levant. Najviše dnevne temperature većinom od 8 do 13°C.

Izvor:Dalamcijanews.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 9 veljače, 2015 15:50