Kakvo nas vrijeme očekuje za Božić?

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 14 prosinca, 2015 13:20

Kakvo nas vrijeme očekuje za Božić?

U novom tjednu ništa nova! Postojana anticiklona i dalje će “carovati” iznad našeg dijela Europe, donoseći nam nastavak stabilnog vremena uz temperature zraka koje će danju i dalje biti znatno više od normale za ovaj dio godine

Samo nas tjedan dana dijeli od početka kalendarske zime, a zimskog vremena nema ni u primislima. Nema sumnje da izostanak hladnog vremena pogoduje kućnim proračunima jer se manje troši na grijanje, no koliko je neobično duga i izražena natprosječna toplina zdrava za ljude i prirodu, tek ćemo vidjeti.Stabilni prosinački dani samo su nastavak stabilnog razdoblja koje nas prati od studenog. I studeni i prosinac poznati su po učestalim ciklonama, tj. nestabilnom vremenu, no ove godine oba mjeseca i u većem dijelu Europe i sjeverne Amerike dominantno su pod utjecajem snažnih i toplih zapadnih visinskih strujanja, pa za sada ozbiljnije zime nema. U većem dijelu Sredozemlja, pa tako na naše području, kontinuirano se obnavlja polje visokog tlaka zraka pa nas prati stabilno vrijeme bez oborina. Zbog više čimbenika, ovako dugi niz stabilnih dana zna producirati maglu, sumaglicu i niske oblake koji se na nekom području mogu duže zadržati.

Zagora proteklog vikenda do -7°C

Da smo u hladnijem dijelu godine svjedoče tek noćne i (rano)jutarnje temperature zraka, osobito u Zagori. Tamo su se minimalne vrijednosti mjestimice spuštale i do hladnih -7°C, i to na standardna 2 metra iznad površine tla. Pri samom tlu bilo je i znatno hladnije.
U novom tjednu ništa nova! Postojana anticiklona i dalje će “carovati” iznad našeg dijela Europe, donoseći nam nastavak stabilnog vremena uz temperature zraka koje će danju i dalje biti znatno više od normale za ovaj dio godine.

Danas će u većem dijelu Dalmacije biti pretežno sunčano. Oblačnije na otvorenom moru i dijelu sjevernog Jadrana, gdje se niski oblačni sloj može zadržati veći dio dana, a ponegdje je moguća i koja kišna kap. Bit će tiho ili će puhati slab vjetar promjenjiva smjera, navečer sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature od -1 ponegdje u Zagori do 12°C na vanjskim otocima. Najviše dnevne temperature od 9 do 15°C.

Utorak će biti pretežno sunčan. Ujutro je ponegdje u zaobalju moguća magla. Noću tiho ili slab vjetar promjenjiva smjera. Danju će zapuhati slab sjeverozapadnjak koji će biti jači prema kraju dana na moru Dalmacije. Minimalne jutarnje temperature od -2 ponegdje u Zagori do 11°C na vanjskim otocima. Najviše dnevne temperature od 9 do 15°C.

Srijeda će biti pretežno sunčana. Puhat će slaba do umjerena bura, podno Velebita povremeno jaka, a samo ujutro na otvorenom moru može biti umjerene do pojačane tramontane. Jutarnje temperature u neznatnom porastu, najviše dnevne većinom od 10 do toplih 16°C.

Četvrtak donosi pretežno sunčano vrijeme. Ujutro ja u zaobalju moguća magla. Noću će puhati slaba bura, danju tiho ili slab vjetar s mora. Minimalne jutarnje temperature od -2 ponegdje u Zagori do 11°C na vanjskim otocima. Najviše dnevne temperature od 9 do 15°C.

Stabilno će biti i tijekom petka. Bit će pretežno sunčano, ponegdje ujutro uz maglu ili niske oblake. Bit će tiho ili će puhati slab vjetar promjenjiva smjera. Temperature bez promjene.

Za vikend nastavak stabilnog vremena. U subotu će biti pretežno sunčano. Subota će biti pretežno sunčana. Ujutro ponegdje u zaobalju magla. Puhat će slab sjeverozapadnjak, na moru povremeno umjeren. Toplo za dio godine s najvišim dnevnim temperaturama od 10 do 16°C.

Nedjelja će biti stabilna uz suho i pretežno sunčano vrijeme. Ujutro će ponegdje u zaobalju biti magle. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak koji će na otvorenom moru biti pojačan. Toplo za dio godine.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, niti u nadolazećem tjednunema promjene vremena. Mogućnost ostvarenja prognoze je značajna. Sve do Božića anticiklona će održavati stabilno vrijeme, tek ponegdje uz jutarnju maglu. Temperature zraka će biti značajno više od normale za dio godine. Ne samo da je izgledno da Badnjak i Božić neće donijeti hladnoću i snijeg, već bi ga mogli proslaviti na plažama u kratkim rukavima.

Izvor:Dalmacijanews.hr/Rade Popadić
PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 14 prosinca, 2015 13:20