KAP DOBROTE

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 15 siječnja, 2015 11:08

KAP DOBROTE

Učenici Osnovne škole Primošten zajedno sa svojim učiteljima organizirali su cijeli niz humanitarnih akcija kojima su željeli barem malo uljepšati i olakšati život bližnjima u potrebi. Prvo smo u listopadu povodom Dana kruha posjetili stare i nemoćne Primoštence darujući ih kolačima, domaćim kruhom, smokvama, bajamama, voćem,…, a prije svega darujući im svoje vrijeme i društvo. Suze tuge i suze radosnice bile su neizbježne, učenici su bili ganuti njihovim pričama, osamljenim životima, ali i ponosni što su mogli nekoga toliko usrećiti. Obišli smo dvadesetak starijih osoba.

Naši učenici pokazali su veliko primoštensko srce i kod pomoći obiteljima u stradalim poplavljenim područjima. Jedna obitelj s djetetom s posebnim potrebama hitno je trebala financijsku pomoć za obnovu obiteljske kuće pa su naši učenici počeli prikupljati po 10,00 kn i brzo sakupili 1313,00 kn koje su uplaćena direktno na račun obitelji u Gunji. Do svih podataka o obitelji došla sam preko hum.udruge www.helpbalkans.org odnosno preko gđice Martine Culjak koja pomaže obiteljima stradalim u poplavljenim područjima u Hrvatskoj i BiH.

Svake godine u našoj školi svečano obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Vukovara paljenjem lampiona i prigodnim programom. S obzirom na veliku oskudicu i glad koja vlada u gradu heroju, profesorica Danica je došla na ideju da umjesto lampiona učenici i djelatnici donesu jednu tjesteninu, rižu, brašno,… i tako je krenula nova humanitarna akcija “Umjesto lampiona tjestenina”. Bilo je zadivljujuće gledati s kojim žarom i ponosom naši učenici donose pune najlone raznovrsne hrane. U roku od nekoliko dana sakupili smo 17 paketa hrane koja je brzo stigla do socijalne samoposluge “Duga” u Vukovaru. Gđa Irena Rajšić, koja je osnovala soc. samoposlugu nije mogla vjerovati kad je vidjela tu kap dobrote: silne pakete namirnica koje su dobili od OŠ Primošten. Gđa Irena nam je odmah požurila poslati zahvalu za veliko srce koje su imali naši učenici i njihovi
roditelji.Učenicima smo pročitali riječi zahvale njima upućene, bili su presretni što su mogli pomoći. Rekli su mi:”Mi bi još pomagali! Što možemo još učiniti?”

Kako sam u kontaktu sa gđo. Irenom i Humanitarne udruge “Duga” u Vukovaru, doznala sam da korisnici socijalne samoposluge nemaju nikakva sredstva za život te da njihova djeca neće dobiti ništa za Božić. I eto opet nove ideje i odgovora na pitanje naših učenika:”Što možemo još učiniti?”
U registru ima 36 djece od 1 do 14 godina (iako se taj broj svakim danom na žalost povećava) pa sam predložila našim učenicima da nađu neke svoje stare igračke koje su prerasli (lutke, igre, slagalice, slikovnice, autiće, plišane igračke,…) Učenici su jedva dočekali, ideja im je bila super. Učenicima sam objasnila da za ovu “kap dobrote” ne treba potrošiti ni kune jer sve imaju u podrumima, treba se samo sjetiti što imaju i što im ne treba i preusmjeriti na one koji nemaju. Nevjerojatno je s kojim su žarom učenici donosili svoje igračke u moj kabinet, svakodnevno dolazili gledati kako se povećava broj poklona, pregledavali darove, … vladalo je silno veselje! Sakupili smo mnogo više od 36 poklona, lijepo zamotane u ukrasne papire, sa porukom, crtežom ili pismom. 16. prosinca poslali smo poštom 5 velikih paketa igračaka za Vukovar.
Zahvaljujem svim učenicima, njihovim roditeljima, kolegama i djelatnicima škole koji su podržali ovu kap dobrote i sudjelovali u svim akcijama pomoći potrebitima, a osobito se zahvaljujem gospodinu ravnatelju koji je dao zeleno svjetlo za svaku akciju.

Danica Ercegović, prof

 

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 15 siječnja, 2015 11:08