KARMELA MAKELJA – Juniorska prvakinja Hrvatske u full contactu i low kicku

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 9 ožujka, 2016 19:29

KARMELA MAKELJA – Juniorska prvakinja Hrvatske u full contactu i low kicku

Prenosimo vam intervju Šibenskog portala sa našom lijepom sportašicom iz Primoštena – Karmelom Makelja

 

Da je vidite na ulici, u ‘civilu’, teško biste povjerovali da je pred vama jedna fajterica, kickboxerica. I to ne bilo kakva, već juniorska prvakinja Hrvatske u full contactu i low kicku. Prije biste pomislili da je riječ o nekoj misici. Ali, neka vas izgled ne vara. Ne biste se voljeli naći nasuprot nje u ringu.

Ona je Karmela Makelja i nedavno je proglašena drugom najboljom šibenskom sportašicom. Iako je, Karmela, zapravo Primoštenka.

kickboxing-karmela-makelja1

 

– Istina, iz Primoštena sam, iako zbog škole i treninga od ponedjeljka do petka boravim u Šibeniku, odakle mi je majka. U Primošten idem samo za vikend. Naravno, ako nemam neko natjecanje – govori nam simpatična Karmela.

Pomalo je sramežljiva (na što nas je upozorio i njezin trener Damir Lambaša), radije govori u ringu.

– Od malih nogu volim borilačke sportove – govori nam o svojim sportskim počecima članica Kickboxing kluba Dalmatino.

karmela

– Počela sam trenirati s devet godina u klubu Zmajevo oko iz Rogoznice, i to taekwondo. Četiri prijateljice s kojima sam došla na prvi trening vrlo brzo su odustale, ali ja sam se odmah zaljubila u borilački sport. S vremenom sam se prebacila isključivo na kickboxing i htjela sam biti što bolja, trenirati sa što jačom konkurencijom. Zato sam i odlučila prije neke dvije godine prijeći u Kickboxing klub Dalmatino – priča nam Karmela.

A izabrala je pravi klub. Klub u kojem trenira jedna Nives Radić. Kada ti je sparing partnerica ‘kraljica ringa’ onda ti se mečevi na službenim natjecanjima doimaju kao šala.

– Spariranje s Nives donijelo mi je puno toga. Njezini udarci nevjerojatno su snažni pa na natjecanjima lakše podnosim udarce mojih suparnica. Općenito sam od Nives puno toga naučila. Kada vidim koliko ona trenira onda me to motivira da i ja treniram još više, još jače – objašnjava Karmela, koja je osim spomenuta dva juniorska naslova osvojila još niz medalja na raznim natjecanjima.

Pitamo je ima li straha prije ulaska u ring?

– Imam, i to veliki! Ali, to nije strah od ozljede ili od suparnice, nego strah od same sebe. Bojim se da neću odraditi borbu kako treba, bojim se da ne razočaram samu sebe – iskreno će Karmela, a na pitanje koji su njezini najveći aduti, kaže:

– Dosta sam brza, imam nelošu tehniku, a i po pitanju snage sam napredovala. Ono što mi nedostaje jest više vjere u sebe, ići samouvjereno u napad. Ukratko, moram još poraditi na ‘glavi’.

Kada nije u ringu Karmela je tipična srednjoškolka. Voli izaći vani s prijateljicama, nije, kaže, kućni tip. Nas je, pak, zanimalo, je li koji put bila primorana ono što je naučila na treningu upotrijebiti dok je u ‘civilu’.

– Ne, nisam taj tip, ne volim agresiju, tuče. Ne povezujem to uopće sa sportom, koji je plemenit, u kojem se nakon borbe zagrliš sa suparnicom. Ali, naravno, ako me netko napadne, znala bih se obraniti – zaključila je uz smiješak Karmela Makelja.

Izvor/Foto:Šibenskiportal.hr/ Patrik Patafta

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 9 ožujka, 2016 19:29