Koje su sve dobrobiti kvalitetnog odmora?

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 13 svibnja, 2021 20:54 Updated

Koje su sve dobrobiti kvalitetnog odmora?

Danas, u doba svih mogućih dobrobiti moderne tehnologije i modernih profesija koje se najčešće izvode iz udobnosti ureda ili čak svog vlastitog doma, ljudi više nego ikad zapostavljaju važnost dobrog i kvalitetnog sna i odmora. Razloga tome ima mnogo, a neki su uobičajeni i dio svakodnevice.

 

Elektronički uređaji, stres od posla, životni problemi koji su kompliciraniji nego ikada prije su samo neki od faktora koji negativno utječu na naš odmor. Pošto je znanstveno dokazano da je kvalitetan odmor jedan od najbitnijih dijelova našeg svakodnevnog života, valja se zapitati kako možemo i zašto bi trebali poduzeti korake kako bismo si osigurali najkvalitetniji mogući odmor.

 

Što kažu stručnjaci?

 Nedostatak odmora i sna može imati utjecaj na gotovo sve sfere života, od sposobnosti obavljanja posla, povećanja poslovnih rizika, vještine komunikacije i vožnje pa sve do osobnog života. Preporuka stručnjaka jest da valja odspavati osam sati dnevno kako bi se izbjegli spomenuti problemi.

Međutim, lako je propustiti preporučeni period odmora. Oduženo putovanje s posla kući, poteškoće s parkingom, prekasno i predugo korištenje elektroničkih uređaja te negativna razmišljanja o sljedećem danu neki su od glavnih krivaca.

Primjerice, ako samo četiri dana zaredom odspavamo dva sata manje od preporučenog vremena, već smo propustili čitav dan odmora! To je gubitak kojeg prosječan čovjek najčešće nije u stanju ispuniti tijekom vikenda ili slobodnog dana. Možemo samo zamisliti kolike i kakve posljedice na nas mogu ostaviti dugi periodi zanemarivanja sna. To može biti posebno rizično i opasno za ljude kao što su radnici u industriji, vozači i tome slično.

 

Kako osigurati kvalitetan san?

Primarni način jest dakako poboljšanje vlastitih navika vezanih za redovan odmor kao i povećanje svijesti oko važnosti odmora. Krajnji cilj je svakodnevna briga o tome da kvalitetno spavamo. Postoji mnogo vrlo dobrih mobilnih aplikacija koje vam mogu pomoći u postizanju tog cilja, no ovdje ćemo spomenuti i druge mogućnosti.

Pretjerano korištenje elektroničkih uređaja i računala neposredno prije spavanja remeti stanje pospanosti te odvraća um od toga da mu je potreban odmor. Ako ste prisiljeni gledati u ekran do kasno u noć, preporučuje se uključiti filtar plavog svjetla, opciju koja je postala sveprisutna na zaslonima pametnih telefona i računala, a u znatnoj mjeri poboljšava kvalitetu sna.

Također, preporučuje se izbjegavati kofeinske napitke, slanu hranu te hranu bogatu aminokiselinama poput konzerviranog mesa, slanih grickalica i sira. Razloga ima više, no najpoznatiji jest dehidracija tijela prije spavanja i razbuđivanje.

 

Kako se kvalitetno odmoriti?

Jedna od najvažnijih stvari jest pravovremeno i učinkovito planiranje. Danas, u vrijeme neprestane žurbe, potrebno je dobro razmisliti kako i gdje potrošiti vrijeme koje smo rezervirali za odmor. Naravno, svi imaju drugačije prioritete i želje, no izbora za kvalitetan odmor bez potrebe za dugim putovanjima i velikim financijskim izdacima itekako ima.

Ako ste tip osobe kojoj su obitelj i vlastiti mir na prvom mjestu, razmislite o odlasku u prirodu. U Hrvatskoj, gotovo svaka županija ima svoje vlastite prirodne znamenitosti u kojim možete uživati već i s jednim dobro organiziranim izletom koji ne mora nužno trajati više dana.

Kvalitetan odmor i san dovodi do poboljšanja u gotovo svim segmentima života koji zahtijevaju koncentraciju, pažnju, razmišljanje i rad. Za odmor treba pronaći vremena!

Image by S. Hermann & F. Richter from Pixabay

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 13 svibnja, 2021 20:54 Updated