Koji pristup vam se čini boljim: Školstvo i odgojne mjere prije tridesetak godina i danas

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 15 ožujka, 2017 21:55

Koji pristup vam se čini boljim: Školstvo i odgojne mjere prije tridesetak godina i danas

Današnje školstvo i odgojne mjere uvelike se razlikuju od onih od prije tridesetak godina

Škola – 1987. i 2017.

 

Situacija 1: Petar i Marko se potuku na velikom odmoru.

 

1987: Okruže ih druga djeca, a Petar pobjedi. Jedan drugome stegnu ruke i postanu najbolji prijatelji.

2017.: Direktor škole pozove policiju, koja sasluša oba dječaka i njihove roditelje. Oba dječaka, zajedno s roditeljima, čitavu godinu posjećuju program za sprečavanje nasilja.

 

Situacija 2: Roman je nemiran u razredu i ometa druge učenike.

 

1987.: Učiteljica ga pošalje  direktoru, koji mu prilijepi nekoliko odgojnih, a Roman se vrati u razred gdje je miran najmanje sedam dana i ne ometa nastavu. Nakon toga se lekcija ponavlja. Kroz nekoliko godina postane pametniji, umiri se i postane vrijedan čovjek.

2017.: Romana pošalju školskom psihologu, koja ga uputi dalje kod psihijatra, a ovaj mu prepiše tablete za smirenje. Roman dobije potvrdu da je dijete s posebnim potrebama. Romanovi roditelji počnu dobivati dodatak za dijete sa posebnim potrebama.  Postaje bolesnik, tako da dugo posjećuje psihijatrijske ustanove.

 

Situacija 3: Matiju boli glava i ponese nekoliko aspirina u školu.

 

1987.: Od učiteljice dobije čašu vode da može popiti tablete.

2017.: Učiteljica obavijesti školskog psihologa da Matija uzima nekakve tablete, on obavijesti direktora koji pozove policiju. Ova ga sasluša  zbog mogućeg posjedovanja ilegalnih droga. U njegovoj kući naprave raciju. Nakon toga se još dugo govorka da se Matija “sigurno drogira” i da je “narkoman”.

 

Situacija 4:

Neoprezno se igrajući loptom, mali Ivan razbije susjedima prozor. Zbog toga ga njegov otac presavije preko koljena i remenom mu “nacrta” nekoliko kobasica po goloj guzi.

 

1987.: Ivan postane pažljiviji u igri. Izraste u normalnog dječaka, završi škole i postane uspješan u svom zanimanju.

2017.: Ivanovog oca zatvore zbog zlostavljanja djeteta. Ivana daju u hraniteljsku porodicu, a tokom vremena postane član lokalne bande maloljetnih delikvenata. Psiholog uvjeri Ivanovu sestru da je i ona morala biti zlostavljana, tako da njihov otac tri godine provede u zatvoru.

 

Situacija 5:

Mirko napuni konzervu s barutom koji je izvadio iz nekoliko petardi i tom napravom raznese mravinjak.

 

1987.: Mravi izgrade novi mravinjak.

2017.: Zbog eksplozije pozovu policiju, vojsku i specijalce. Mirka osumnjiče za teroristički akt. Služba državne sigurnosti se također uključi u istragu i počne detaljno provjeravati njegove roditelje, zapljene im računala, a ostalu djecu privremeno stave u sigurne kuće. Mirkov otac završi na listi mogućih državnih neprijatelja.

 

Situacija 6:

U igri Mirna padne i ogrebe koljena. Dok plače, priđe joj učitelj, obriše joj koljena, zagrli je i pomiluje kako bi ju utješio.

 

1987.: Mirni je ubrzo bolje i nastavi s igrom.

2017.: Učitelja optuže za nepoštovanje djetetovog prava na tjelesni integritet i neprimjereno dodirivanje maloljetne osobe, a pojavi se sumnja i da je pedofil. Saslušaju i drugu djecu da bi se ustanovilo nije li i njih je neprimjereno dodirivao. Privremeno ga suspendiraju do okončanja istrage. Poslije višegodišnjeg procesa  na kraju ga osude uvjetno. Nakon neuspješnih žalbi, slučaj završi na europskom sudu. Mirna kao žrtva zlostavljanja godinama redovno posjećuje psihoterapeuta.

 

Kroz nekoliko različitih situacija tijekom proteklih godina svjedoci smo brojnih odgojnih promjena, a jesu li one bolje ili ne ostavljamo vama na odluku.

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 15 ožujka, 2017 21:55