Koronavirus – što dojilje trebaju znati

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 20 ožujka, 2020 08:00

Koronavirus – što dojilje trebaju znati

Koronavirus (COVID-19) se globalno proširio, i dok mediji svakodnevno, iz sata u sat izvještavaju o mjerama prevencije i stanju zaraze, informacije dostupne rodiljama i dojiljama o važnosti očuvanja dojenja u ovom trenutku i dalje su vrlo ograničene ili nepostojeće – piše Roda.hr

Budući da javnozdravstvene institucije i stručna društva u Hrvatskoj nisu poslala preporuke i informacije za dojilje, udruga Roda, na temelju preporuka UNICEF-a i La Leche League International, poštujući sav trud međunarodnih zdravstvenih institucija i prateći najnovija saznanja vezano uz širenje virusa, preporučuje nastavak dojenja u slučaju sumnje ili zaraze korona virusom.

Sa skoro 20 godina iskustva u zaštiti, savjetovanju i edukaciji o dojenju, Roda ostaje čvrsta u priznavanju dojenja kao važnog čimbenika građenja imunosnog sustava novorođenčeta i dojenčeta. Dojena djeca najčešće ostaju zdrava iako su im roditelji ili ostali članovi obitelji podlegli nekoj zaraznoj bolesti. Raste mreža istraživanja koja pokazuju dobrobiti za djecu koja dojenjem dobivaju mnoge i različite specifične zaštitne proteine, uključujući antitijela, koja dolaze iz humanog mlijeka – direktnim dojenjem.

 

Važno je ne ometati i ne prekidati dojenje

One majke koje se zaraze vrlo kratko prije poroda i tada počnu s dojenjem, kao i one koje se zaraze tijekom razdoblja dojenja proizvest će specifičan sekretni Imunoglubulin A i mnoge druge ključne imunološke faktore koji će pomoći djetetu da bolje i učinkovitije odgovori na izlaganje virusima i na samu infekciju, pa tako i kod izlaganja koronavirusu.

Ako majka koja doji dobije infekciju uzrokovanu koronavirusom, važno je ne ometati i ne prekidati dojenje. Dijete je u tom trenutku već bilo izloženo virusu preko majke i/ili nekog od članova obitelji, te će mu najviše koristiti da nastavi kontinuirano i neometano dojiti.

Ne prekidajte dojenje, ali poduzmite sve preporučene mjere zaštite i opreza koje vrijede za opću populaciju – redovito i temeljito perite ruke te, ukoliko ste zaraženi koronavirusom, nosite zaštitnu masku.

Prekid i/ili ometanje dojenja može dovesti do sljedećih stanja:

  • značajne emocionalne traume za dojeno dijete,
  • pada u proizvodnji mlijeka,
  • kasnijeg odbijanja dojke zbog konfuzije koju uzrokuje uvođenje bočice,
  • pada u proizvodnji zaštitnih imunosnih faktora uzrokovanog manjkom dojenja tj. proizvodnje mlijeka nedostatnim izdajanjem koje ne odgovara potrebama djeteta,
  • zastoja mlijeka ili mastitisa kod majke, povezanog s naglim prestankom dojenja,
  • povećanog rizika od obolijevanja djeteta uzrokovanog manjkom imunosnih zaštitnih tijela koje nije primilo preko majčinoga mlijeka,
  • Zadnja točka je od strateškog značaja: kad je bilo koji član kućanstva izložen virusu, dijete se također izlaže virusu. Zato, bilo kakvo ometanje ili prekid dojenja može izazvati rizik obolijevanja djeteta.

Ako se majka razboli i njeno stanje zahtijeva bolničko liječenje, djetetu bi trebalo omogućiti neometano dojenje, uzevši u obzir sve gore navedene rizike do kojih dovodi ometanje ili prekid dojenja.

U ekstremnim okolnostima, kada je prestanak dojenja na određeno vrijeme medicinski nužan i opravdan, preporuča se ručno izdajanje ili izdajanje izdajalicom. U takvim slučajevima, izdojeno mlijeko koje sadrži mnoge imunosne faktore može se ponuditi djetetu kako bi se spriječilo da i ono dobije infekciju i kako bi se smanjila ozbiljnost i trajanje same bolesti ako se dijete stvarno i razboli.

Napominjemo da je važno pratiti informacije i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva koje se odnose na higijenu i zaštitu od izlaganja virusima, kako bi se smanjili rizici infekcije.

 

Izvor:Roda.hr

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 20 ožujka, 2020 08:00